Svobodní zahájili kampaň "Názor není zločin"

31.05.2016 16:54

Svobodní se znepokojením sledují současný vývoj EU. Čeští občané, kteří nemají na rozdíl od Britů šanci vyjádřit názor svůj názor na EU v referendu, se mohou aspoň občansky vyjádřit např. samolepkou na autě. Proto Svobodní nabízejí samolepky na auta s přeškrtnutým symbolem EU.

Svobodní zahájili kampaň "Názor není zločin"
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

„Vadí nám snahy současné vlády o bagatelizaci vývoje v Evropské unii a znevažování, zesměšňování, zastrašování a cenzuru názorové opozice. Zahájili jsme proto kampaň Názor není zločin. Umožňujeme občanům České republiky projevit svobodný postoj k EU přeškrtnutím žlutých hvězd na modrém pozadí části SPZ na jejich voze samolepkou s červeným křížkem. Reagujeme tak na sílící snahu vlády potírat svobodu slova a projevu při kritice dosavadního vývoje v EU,“ sděluje místopředseda Svobodných František Matějka.

Mluvčí policejního prezidia v médiích řekl, že je takový postup přestupkem. Svobodní s tímto názorem zásadně nesouhlasí a považují podobný postoj za zbytečné zastrašování občanů ze strany státní moci. Podle našeho právního názoru se v žádném případě nejedná o zakrytí, nečitelnost nebo úpravu či takové umístění, které by představovalo znemožnění nebo podstatné ztížení čitelnosti SPZ (jak stanovuje zákon).

„Přeškrtnutý symbol EU na registrační značce je nenásilným vyjádřením názoru na současnou EU. Na tento názor máme právo a nikdo za něj nesmí být postihován. Vyzýváme občany, aby v případě policejní kontroly trvali na tom, že se o přestupek nejedná a v žádném případě neplatili pokutu. Pokud policisté budou trvat na řešení domnělého přestupku ve správním řízení, nic nepodepisujte, žádný zákon vás k tomu nenutí. Vezměte si kopii záznamu a obraťte se na nás, pomůžeme vám! Svoboda slova a projevu za to stojí nám i vám,“ dodává europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Svobodní stáli od doby založení v roce 2009 vždy na straně občanských svobod, které současná vláda každým dalším návrhem zákona omezuje. Kampaň Názor není zločin je jen další v řadě, která má nenásilnou formou občany znovu upozornit, že každý kousek svobody, o který ve svých projevech přijdeme, se jen těžko vrací zpět.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…