Svobodová (OMMO): Volby v Německu? Nesnižujme význam občanovy volby

25.09.2017 13:04

V Německu se sestavuje vláda a ta bude mít program, na němž bude muset fungovat, protože občané budou i nadále se svobodou projevu chtít dobré podmínky pro život. A to je v Německu i v důsledku těchto voleb stále živou výzvou k řešení.

Svobodová (OMMO): Volby v Německu? Nesnižujme význam občanovy volby
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

K vítězství CDU/CSU stačilo 33 %, sociální demokraté SPD, ač druzí, vlastně s 20, 5 % tzv. propadli. Třetí, nikoliv nečekaný postup AfD („rechtspopulistisch“) s 12, 6 %, vykryli poptávku zejména ve východní části Německa, tedy v zemích bývalé NDR. AfD vzala vítr z plachet ještě více vlevo než SPD se hlásící Die Linke, tedy postkomunistické levice. Můžeme snižovat a negovat osobnost A. Merkelové, můžeme si pohrávat a popouzet veřejné mínění prohlášeními o "vítězství", které vlastně utrpěla AfD. Připusťme si ale také, aspoň na chvíli, co s myšlenkovými projekty založenými na vyjádřeních volebního lídra AfD Alexandera Gaulanda na závěr kampaně této strany, že „výkony německých vojáků v obou světových válkách jsou důvodem k hrdosti“.

Ale možná nemálo z nás v české kotlině sní také o revanši. Každý přeci máme nějakého toho "nepřizpůsobeného" souseda, jemuž by nejraději tzv. zakroutil krkem. Proč ale mám více než pocit, že když k těmhle excesům došlo, a to nejen v české kotlině, mnozí z nás, ti silní v názorech a přesvědčeních, s úžasem zírali a jako uhranutí vypouštěli do světa slova o tom: "tohle jsme přeci nechtěli, tohle ne...". 

A také je pravda, že volbami problémy nekončí, nýbrž obvykle začínají. V Německu se sestavuje vláda a ta bude mít program, na němž bude muset fungovat, protože občané budou i nadále se svobodou projevu chtít dobré podmínky pro život. A to je v Německu i v důsledku těchto voleb stále živou výzvou k řešení.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…