TOP 09: Fotbalový stadion nepatří do centra města

03.04.2019 6:39

Obří jednoúčelová stavba má jednou provždy zabrat jedny z nejkrásnějších pozemků s výhledem na řeku a zámek v centru krajských Pardubic. TOP 09 je proti výstavbě fotbalového stadionu a tréninkových hřišť v centru města.

TOP 09: Fotbalový stadion nepatří do centra města
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Město Pardubice má mimořádnou šanci stát se skutečným, moderním, krajským městem. “Jednu šanci už jsme promrhali - vybudovat centrum města na “hliněném náměstí”. Místo toho jsme ho levně prodali  a nechali zastavět krabicí AFI,” vysvětluje expert TOP 09 na urbanismus Jan Jošt.

Nyní chce město na místě Letního stadionu, tenisových kurtů a bývalých jatek postavit fotbalový stadion a tréninková hřiště.  Pro toto cenné území byla zpracována rozsáhlá studie s několika variantními řešeními. Preferencí TOP 09 ale není jednoúčelová stavba obrovské hmoty, v podobě fotbalového stadionu. Stadion by kvůli ochraně travní plochy nebylo možné využívat pro alternativní účely a stál by v centru města většinu času nevyužit. “Hmotově naddimenzovaná, jednoúčelová, stavba do centra města prostě nepatří. Na jedněch z nejkrásnějších pozemků města může vzniknout pardubická „La Défense“, kde se město konečně může otevřít řece. Lze zde vybudovat vzdušnou promenádu na nábřeží, nevysoké bytové domy apod,” vysvětluje svou vizi Jan Jošt.

TOP 09 preferuje variantu různorodějšího využití daného území, která přispěje k rozkvětu Pardubic a bude řešit i otázku bydlení, alespoň částečně vyřeší obrovskou poptávku po parkování v podobě přiměřeně dimenzovaného parkovacího domu nebo poskytne zázemí pro rozvoj podnikatelských aktivit s vysokou přidanou hodnotou. “Městu chybí hotely, kongresové sály, prostory pro pořádání trhů nebo prostory pro parkování. Toto území nám dává historickou možnost tyto problémy alespoň částečně řešit,” doplňuje vizi Michal Sláma, expert TOP 09 v Komisi pro strategii a předseda pardubické TOP 09.

Otázkou zůstává, zda město vůbec má investovat stovky milionů do stadionu pro druholigový fotbal. “Jednoznačně podporuji investice do sportování mládeže, ale aby město - a podotýkám že na dluh - investovalo půl miliardy pro relativně úzkou skupinu, to nepovažuji za dobrý nápad, byť fotbal patří historicky mezi nejoblíbenější sporty,” říká zastupitel TOP 09 Jiří Skalický.

Finální rozhodnutí bude utvářet tvář Pardubic po generace. Pojďme té příležitosti využít! “Je stále čas smést projekt fotbalového stadionu ze stolu a najít pro něj jiné místo, třeba na Hůrkách,“ navrhuje Jan Jošt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…