TOP 09: Navrhujeme, aby lidé měli možnost volit i na dálku

29.05.2018 16:28

TOP 09 znovu navrhuje zavedení korespondenční volby. Zákon, který by umožnil odeslat svůj hlas a využít tak svoje volební právo také občanům, kteří se v termínu voleb zdržují v zahraničí, dnes představila poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09: Navrhujeme, aby lidé měli možnost volit i na dálku
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Podle současných zákonů mohou Češi volit v zahraničí pouze na vybraných ambasádách, které jsou ale mnohdy od sebe vzdáleny i stovky kilometrů.

„Statisíce našich občanů v zahraničí má velmi ztíženou možnost volit. V době, kdy jsou technicky reálné elektronické volby, v České republice neumožňujeme ani volbu korespondenční. Ve většině evropských států je forma korespondenční volby zcela běžná, a je načase abychom i v České republice tento způsob volby občanům také umožnili. Podle mého návrhu by bylo možné korespondenčně hlasovat v prezidentských, sněmovních a europarlamentních volbách. V případě hladkého projednání ve sněmovně, by mohla být korespondenční volba využita už v příštím roce při volbách do Evropského parlamentu,“ uvedla poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zákon o korespondenční volbě navrhla TOP 09 už v minulém volebním období, kdy ale změnu hlasování odmítli zákonodárci vládních stran. „Nynější návrh jsme projednali i s poslanci ostatních stran, diskutovali o všech připomínkách a proto věřím, že zákon kolegové tentokrát podpoří,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 se podařilo zajistit podporu KDU-ČSL, STAN, ODS a Pirátů pro uspořádání mimořádné schůze sněmovny, která bude řešit všechny okolnosti kauzy Novičok.

„Všichni jsme přesvědčeni, že sněmovna by měla napravit sabotáž, které se vůči vlastní zemi dopustil prezident republiky Miloš Zeman,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Dohodnutý bod programu, který se měl problémovými výroky prezidenta zabývat, minulý týden zablokovali poslanci ANO, SPD a komunisté. Mimořádná schůze na toto téma z iniciativy TOP 09 je svolána na tento čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!