TOP 09: „Názory na Evropu" pomáhají poznat EU

08.05.2014 16:00

Lépe poznat Evropskou unii a odpovědět na dotazy, jak je také možné ji vidět. v roce eurovoleb v tom může voličům pomoci i publikace, která nabízí různé pohledy osobností na Evropu a její fungování. Vydala ji vzdělávací platforma TOPAZ.

TOP 09: „Názory na Evropu" pomáhají poznat EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská unie je dnes vnímána jako samozřejmost. Ale na otázku, co vlastně Evropská unie je, se dá odpovědět mnoha různými způsoby. Některé z nich nabízí právě soubor názorů desítky osobností -  historiků, politologů a expertů přes ekonomiku, ochranu životního prostředí nebo lidská práva. Pod názvem Názory na Evropu si lidé mohou přečíst také pohled předních kandidátů TOP 09 a Starostů do Evropského parlamentu.

CELOOU PUBLIKACI SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

„Evropská Unie u našich občanů zrovna moc populární není. A je to nemalý paradox. Právě onen nepříliš oblíbený „Brusel“ je totiž zdrojem podstatné části, ne-li drtivé většiny naší stability, bezpečí či prosperity. A vděčíme mu dokonce za stovky proinvestovaných miliard korun, které byly v rámci kohezní politiky proinvestovány ve jménu zvýšení kvality života v naší zemi,“ napsal například ekonom Luděk Niedermayer.

Politolog Michael Romancov, egyptolog Miroslav Bárta, historik moderních dějin Martin Kovář, ale také bývalý reportér a bojovník za lidská práva Jaromír Štětina nebo exministr Jiří Pospíšil. Ti všichni vepsali svůj názor na Evropu do nové publikace. TOPAZ ji vydal s podporou nadace Konrada Adenauera v nákladu 800 kusů.

„Evropská společenství, později transformovaná v Evropskou unii, existují teprve krátce na to, aby si jejich obyvatelé uvědomili, že jsou v prvé řadě Evropany, protože evropanství, tedy společné tradice, kultura a hodnoty je to, co je všechny po staletí spojuje. My jako občané Evropy máme ovšem úkol nejdůležitější – zúčastnit se voleb do Evropského parlamentu a zvolit zástupce, kteří lidem umožní se s Evropou identifikovat natolik, že pro ně bude evropanství prvním v řadě jejich „národních“ příslušností,“ uvedl Ondřej Kolář, ředitel vzdělávací platformy TOPAZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…