TOP 09: Odmítáme šikanu podnikatelů prostřednictvím nesmyslných zákonů

17.07.2018 13:29

TOP 09 prosazuje další změny zákonů, které před dvěma lety zařadila na tzv. Seznam nesvobody. Poslanci TOP 09 znovu navrhli zrušení norem, které šikanují a zatěžují podnikatele – elektronické evidence tržeb (EET) a trestného činu krácení daní.

TOP 09:  Odmítáme šikanu podnikatelů prostřednictvím nesmyslných zákonů
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Zároveň poslanecký klub TOP 09 včera podal návrh změn v daňovém řádu, které znemožní finanční správě svévolně likvidovat léta budované podnikání osob a firem na základě zajišťovacích příkazů. Podle údajů Finanční správy použil úřad v letech 2015-2016 zajišťovací příkazy proti více než třem tisícovkám firem. Nově by tak mohl postupovat pouze se souhlasem soudu.

„Nechceme, aby úředníci mohli dál takto tvrdě a likvidačně postupovat vůči firmám, když mnohdy nedokáží ani vysvětlit, zda je k tomu skutečný důvod. Zničené firmy i životy lidí a také vyhrané soudy ukazují, že stát postupuje často nespravedlivě tvrdě a že se mnohdy mýlí. Soudní rozhodnutí o povolení zajišťovacího příkazu je podle nás potřebnou pojistkou proti dalším omylům,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„EET je experiment, který se nepovedl. Je to jednoznačně prokazatelné v případě přínosu pro státní rozpočet a také u tisíců občanů, kteří kvůli zavedení systému své drobné podnikání ukončili nebo zastavili. Šikana malých podnikatelů, kterou hnutí ANO nastavilo, musí skončit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 v minulém volebním období opakovaně navrhovala zamítnutí zákona nebo výjimku z něj pro malé podnikatele, kteří neplatí DPH. Na zákon o EET podala i ústavní stížnost, ve které napadla nepřiměřený postup státu vůči malým poplatníkům daně z příjmu, jejich finanční zatížení, nerovnost jednotlivých skupin podnikatelů před zákonem a narušení ochrany soukromí – poplatníci daně z příjmů jsou povinni sdělovat úřadu důvěrné informace, které mohou být zneužity. Ústavní soud poté zrušil několik částí zákona a odložil další vlny zavádění EET.

„EET lze možná dočasně zmírnit nebo pozměnit, ale pro svobodné podnikatelské prostředí je nutné takovou šikanu zcela zrušit. Dělá ze všech podnikavých lidí už dopředu podezřelé a zatěžuje je zbytečnými kontrolami. Stát by měl zavést jedno inkasní místo a přehlednou daňovou soustavu, jak jsme v minulosti navrhovali,“ dodal Kalousek.

TOP 09 navrhuje také zcela vyškrtnout z trestního zákoníku trestný čin přípravy krácení daně. Jen za podezření, že se ke krácení daní chystají, dnes hrozí podnikatelům až desetileté vězení. Přitom není jasně vymezeno, co je daňová optimalizace a co už příprava trestného činu.

„Současný zákon může kriminalizovat poctivého podnikatele už jen proto, že chtěl optimalizovat daně, i když vůbec neměl v úmyslu nijak okrádat stát. Norma může být zneužitelná a vést k likvidaci podnikatelů jen na základě udání,“ říká poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 už minulý týden navrhla změny v zákonech o hazardních hrách a o prokazování původu majetku. Seznam nesvobody TOP 09 zveřejnila v květnu 2016, aby ukázala na nově přijímané zákony, které omezují svobodu občanů. Zrušit nebo zmírnit některé z nich, například zavedení EET nebo kontrolního hlášení, poslanci klubu TOP 09 a STAN navrhovali opakovaně. Celý Seznam nesvobody najdete na našich webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…