TOP 09: Stavba domů bude pro rodiny levnější

11.03.2016 22:50

Postavit si dům by už brzy mělo být pro rodiny snažší a také levnější. Díky změně, kterou do novely o ochraně zemědělského půdního fondu navrhli poslanci klubu TOP 09 a Starostové, občané zaplatí státu méně peněz za vynětí půdy z tohoto fondu. Novelu schválila Poslanecká sněmovna.

TOP 09: Stavba domů bude pro rodiny levnější
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Chtěli jsme, aby lidé, kteří stavějí rodinný dům, neplatili za vynětí půdy vůbec. S tím ale koaliční většina poslanců ve sněmovně nesouhlasila. Ve výsledku se nyní rodinám sice finančně uleví, ale méně, než jsme si představovali. V každém případě ale je to krok vstřícný k rodinám,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Při projednávání zákona nakonec neuspěl ani původní návrh poslanců klubu TOP 09 a Starostové, který měl snížit nebo zrušit poplatky státu a usnadnit tak výstavbu veřejně prospěšných staveb. Koaliční poslanci opět trvali na tom, že se za vynětí půdy obce musí státu zaplatit, tentokrát zůstal poplatek ve stávající výši. Obce tak například v případě výstavby škol budou muset hradit neúměrně vysoké částky.

Nový systém rozdělení vybraných odvodů ve prospěch Státního fondu životního prostředí a opatření na podporu životního prostředí v obcích koaliční poslanci také odmítli. „Je to absurdní. Koalice se v průběhu projednávání návrhu zaklínala ochranou životního prostředí, ale posílit její financování, které můj návrh znamenal, bez srozumitelného zdůvodnění odmítla,“ uvedl Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

„Úspěchem na druhé straně je, že obce a také kraje nově už nebudou nuceny platit státu za vynětí půdy pro výstavbu pozemních komunikací. Jejich diskriminace je minulostí,“ dodal poslanec Herbert Pavera (TOP 09).  Výjimka z této povinnosti se totiž dosud vztahovala pouze na silnice, které stavěl sám stát. 

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…