TOP 09: Vraťme sazby DPH do období před důchodovou reformou

29.01.2016 9:01

Poslanci TOP 09 předloží návrh na vrácení sazby DPH na dvě sazby – 10 a 20 procent.

TOP 09: Vraťme sazby DPH do období před důchodovou reformou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP O9 Miroslav Kalousek

Ministr financí Andrej Babiš navrhuje snížení DPH u točeného piva. Logickou snahou každého ministra financí v zemi EU je upravovat sazby DPH tak, aby umožňovaly co nejmenší daňový únik a co možná nejjednodušší účetnictví. Populisté typu Andreje Babiše naopak s oblibou zavádějí zdánlivě líbivé výjimky, které nemají žádný ekonomický ani spotřebitelský význam, ale zvyšují riziko daňových úniků a komplikují účetnictví.

TOP 09 navrhuje logické systémové opatření, které mělo automaticky doprovázet zrušení důchodové reformy. Naše vláda ve snaze zajistit budoucím generacím důstojné důchody, prosadila penzijní reformu s tím, že bude částečně financována vyšším zdaněním spotřeby, tedy vyšší DPH. Současná vláda naši důchodovou reformu zrušila, aniž by navrhla jakoukoliv alternativu. Peníze z vyšší DPH si však ponechala, byť toto zvýšení dodnes hlasitě kritizuje.

Namísto výjimky pro pivo je proto systémové a logické vrátit sazby DPH zpět do období před schválením penzijní reformy, tedy na dvě sazby ve výši 10 % a 20 %. Poslanci TOP 09 předloží tento návrh při nejbližší příležitosti.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…