Talíř (KDU-ČSL): Zdanění církevních náhrad je populistická fraška

03.02.2019 13:08

Navrácení církevního majetku má morální i ekonomický rozměr, a ty spolu jdou ruku v ruce. Platí to i v hodnocení úmyslu komunistů zdanit finanční náhrady za zdevastovaný církevní majetek, kterému vládní koalice vyhověla.

Talíř (KDU-ČSL): Zdanění církevních náhrad je populistická fraška
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

"Analýzu nepotřebujete, stačí se zorientovat v čase a prostoru a řídit se selským rozumem." Takto v Poslanecké sněmovně vysvětloval šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek, proč neexistuje analýza o předraženosti církevních náhrad, na kterou se dříve sám odvolával.

Nepochybuji o tom, že tuto protiprávní, populistickou frašku o zdanění náhrad nakonec ukončí Ústavní soud. Cílem je pouze ponížit církve a náboženské společnosti, protože bolševikům nestačí, že za jejich totality bylo umučeno 28 kněží a 2 řeholnice, zavřeno 829 kněží a 101 řeholnic a internováno 1440 kněží a 2750 řeholnic.

Tím spíše jim nestačí ani to, že stát na ukradeném církevním majetku sedmdesát let vydělával. Podle analýzy Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické z roku 2012, která na rozdíl od té Faltýnkovy opravdu existuje, vydával stát před schválením restitučního zákona na chod církví cca 1,4 mld. Kč., přičemž výnos ze zabaveného majetku činil ročně přibližně 3 mld. Kč.

Nejde tady ale o peníze, nýbrž o nenávist vůči náboženskému přesvědčení jako takovému. O marnou snahu pošlapat ideály, které jsou věčné. Nejedná se koneckonců o nic nového - před měsícem jsem si na římském Foru Romanu prohlížel Titův oblouk, na kterém jsou vyobrazeni římští vojáci s poklady Jeruzaléma, který v roce 70 n. l. totálně rozvrátili a zdevastovali. KSČM  a jejich pohůnci vůbec nechápou, jak marná a hloupá tato snaha je.

Bc. František Talíř
historik, kandidát do Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.