Teleky (KDU-ČSL): Novela reaguje na aktuální problémy na trhu s energiemi

16.11.2022 19:21

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k energetickému zákonu

Teleky (KDU-ČSL): Novela reaguje na aktuální problémy na trhu s energiemi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Lékař Róbert Teleky ze Vsetína

Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

tady v předcházejícím bodu bylo řečeno, že neprobíhala diskuse mezi opozicí a koalicí, Věřím, že v tomto tisku 313 ta diskuse probíhala, jak na hospodářském výboru, tak na podvýboru pro energetiku, a že tento návrh získá širokou podporu. Dovolte krátké shrnutí. Vládou předložený návrh novelizace návrhu energetického a stavebního zákona, který má za cíl podporu výstavby bezemisních zdrojů představuje v kontextu probíhající energetické krize jeden z důležitých kroků na cestě k transformaci energetiky, zajištění energetických potřeb České republiky a ochrany životního prostředí. Reaguje tak na aktuální problémy na trhu s energiemi.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Tento krok odstraňuje legislativní bariéry pro rozvoj menších, decentralizovaných, obnovitelných zdrojů energie a je nedílnou součástí postupné proměny energetického zákona a navazuje na jeho dřívější novelizace. Schválením tohoto návrhu pomůže České republice snížit závislost na výrobě energií z fosilních paliv. Přitom právě přebujelá byrokracie a složité administrativní procesy jsou hlavní překážkou pro výstavbu nových bezemisních energetických zdrojů.

Zároveň se touto novelou jasně hlásíme k našim závazkům na snižování emisí CO2 v rámci Evropské unie. Na problematiku obnovitelných zdrojů energie je zároveň důležité nahlížet komplexně a snažit se i vzhledem ke geografické poloze a klimatickým podmínkám v České republice o maximální diverzifikaci. Podpora fotovoltaiky, což je primárním cílem zde projednávané novely je jedním ze směrů, kterým by se měla energetika v České republice ubírat. Dalším je bezpochyby podpora přímé náhrady zemního plynu, a to především biometanu a vodíku.

Pan ministr už řekl ty pozměňovací návrhy. Dovolte, abych vám přečetl usnesení hospodářského výboru z osmnácté schůze ze dne 25. října 2022. K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetických zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 313. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu René Neděli mé zpravodajské zprávy, a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 313, ve znění schválených pozměňovací návrhů. Pozměňovací návrhy jsou technického charakteru a nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…