Telička (ANO): Musíme na národní parlamenty klást větší důraz a vyvíjet tlak

21.05.2017 14:51

Pavel Telička reaguje během plenárního zasedání na Výroční zprávu za rok 2014 o subsidiaritě a proporcionalitě.

Telička (ANO): Musíme na národní parlamenty klást větší důraz a vyvíjet tlak
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Druhý den plenárního zasedání ve Štrasburku, které se koná ve dnech od 15. do 18. května, přinesl ve večerních hodinách debatu o Výroční zprávě za rok 2014 o subsidiaritě a proporcionalitě. Plénu ji představil její zpravodaj Sajjad Karim z frakce Evropských konzervativců a reformistů. A s dvouminutovým příspěvkem vystoupil také místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. 

Ten vyjádřil ke zprávě pozitivní přístup. “Musím říct, že jako fanoušek lepší právní regulace jsem si přečetl zprávu se zájmem. I když nejsem stínovým zpravodajem ALDE, mohu se pod ní plně podepsat,” zahájil Telička svůj příspěvek. “Rovněž podporuji doporučení, která můj kolega Karim předkládá,” dodal. 

Telička však upozornil na několik problematických bodů. Nejprve vyjádřil jisté pochybnosti nad tím, že by mělo dojít k prodloužení konzultačních období národních parlamentů, která jsou v současné době dlouhá dva měsíce. Dle jeho názoru je také nutné zdůraznit, že některé národní parlamenty považují odůvodnění subsidiarity a proporcionality za proces nekompletní nebo vůbec neexistující. “Výbor pro posuzování dopadů uvedl, že 32 % posouzení dopadů v roce 2014 bylo neuspokojivých a zpravodaj říká, že se tento poměr nezlepšuje. Nejenže se nezlepšuje, ale v tomto směru nedošlo ani k žádnému pokroku,” vysvětlil Telička. 

Dále upozornil na fakt, že v roce 2014 vydalo odůvodněné stanovisko pouze 15 parlamentních komor. “Správně chceme mít větší zapojení národních parlamentů. Ale v roce 2014 využilo tuto možnost jen 15 z nich,” vysvětluje, “musíme na národní parlamenty klást větší důraz a vyvíjet tlak.”

Výroční zpráva za rok 2014 o subsidiaritě a proporcionalitě se zabývá posilováním těchto dvou principů tak, jak jsou dány v Lisabonské smlouvě. Spolupráce národních parlamentů s unijními institucemi je podle ní klíčová. 

Zdroj: telicka.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…