Telička (ANO): Situace v oblasti lidských práv se na Kubě nezlepšuje

05.06.2017 8:34

Pavel Telička pořádá bruselskou konferenci. Zaměří se na lidská práva a demokracii na Kubě.

Telička (ANO): Situace v oblasti lidských práv se na Kubě nezlepšuje
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Jakou by měla hrát roli lidská práva a demokracie při implementaci dohody mezi Evropskou unií a Kubou? Na tuto otázku se v úterý 6. června zaměří konference frakce ALDE, kterou pořádá místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička a stínová zpravodajka dohody María Teresa Giménez Barbat. 

Konference, která odstartuje devátou hodinou ranní, nabídne mimo jiné kulaté stoly se známými osobnostmi Kuby, největšího ostrovního státu Karibiku. Dorazí Sayli Navarro, kubánská novinářka a členka opozičního hnutí Ladies in White, i kubánská umělkyně a zakladatelka Hannah Arendt Institute of Activism Tania Bruguera. Sestavu doplní mluvčí Rady pro kubánské politické předsednictví a místopředseda Mezinárodní platformy pro lidská práva na Kubě Pedro Fuentes-Cid. 

Jednání o dohodě o politickém dialogu a spolupráci uzavřela Evropská unie a Kuba již v prosinci minulého roku. V červenci by ji měl odsouhlasit Evropský parlament. Cílem dohody je otevřít novou kapitolu ve vzájemném vztahu. Obsahuje mimo jiné podrobná ustanovení o lidských právech, která jsou základním prvkem tohoto partnerství. Zároveň by měla být prostředkem k ochraně udržitelného rozvoje a demokracie. Lidská práva, svoboda jednotlivců a demokracie jsou tak důležitým jádrem vztahu mezi EU a Kubou, i proto se konference zaměří především na tyto oblasti. 

“Situace v oblasti lidských práv se na Kubě nezlepšuje, proto je cílem mluvit s představiteli kubánské de facto opozice ještě před schválením dohody v Evropském parlamentu,” vysvětluje Telička, “poslanci tak budou mít možnost slyšet svědectví od těch nejpovolanějších.” 

Vstup na akci je zcela zdarma a zajištěno bude tlumočení do angličtiny, francouzštiny a španělštiny. 

Zdroj: telicka.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky