Teska Arnoštová (ČSSD): Poslední, kdo neomezuje kouření?

28.05.2015 11:42

Ministerstvo zdravotnictví se aktivně věnuje řešení podpory nekuřáckého prostředí a ráda bych vás seznámila s hlavními aspekty, které naše ministerstvo vedly k přípravě návrhu nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Teska Arnoštová (ČSSD): Poslední, kdo neomezuje kouření?
Foto: archiv TA
Popisek: Teska Arnoštová

V současné době jde o velmi aktuální téma, neboť opatření vedoucí ke snížení rizik v souvislosti s tabákovými výrobky jsou zcela klíčové pro stabilitu populace jako takové. Chtěla bych připomenout, že Česká republika je navíc poslední zemí v Evropské unii, ve které prakticky neexistuje žádné omezení kouření v restauracích a dalších veřejných prostorech. Expozice tabákovému kouři a zejména pasivní kouření v uzavřených prostorech přitom patří mezi významné příčiny úmrtí a nemocnosti a jen v letošním roce bude mít na svědomí celkem 6 milionů předčasných úmrtí. Tento fakt připomíná pravidelně pořádaný Světový den bez tabáku (31. března) vyhlašovaný již od roku 1987 Světovou zdravotnickou organizací.

Vzhledem k dosavadní absenci odpovídajících regulativ Ministerstvo zdravotnictví připravilo a v dubnu předložilo vládě a její Legislativní radě uvedený návrh zákona, který odpovídajícím způsobem reaguje mimo jiné na ratifikaci Rámcové úmluvy o kontrole tabáku, jíž se Česká republika již v roce 2012 zavázala k posílení ochrany veřejného zdraví před škodami působenými užíváním tabákových výrobků. Klíčovým opatřením zákona je výrazné posílení ochrany před expozicí nepřímým tabákovým kouřem. Navrhovaný zákon zavádí úplný zákaz kouření na většině veřejnosti volně přístupných prostor a vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb jako jsou bary, kavárny a restaurace. V dosavadních studiích se totiž prokázalo, že stávající oddělené prostory v restauračních zařízeních nefungují, neboť neexistuje dostupné technické řešení, které by účinně zabránilo pronikání kouře a s ním spojených škodlivých mikročástic. Opravdu výrazné oddělení prostorů by představovalo pro většinu podniků nepředstavitelné finanční náklady, které by byly do značné míry diskriminační. Naproti tomu plošný zákaz tyto bariéry odstraňuje a podle dosavadních studií navíc ani z dlouhodobého pohledu nepředstavuje zvýšené náklady. V zemích, kde byl zákaz kouření schválen, nedošlo ke snížení návštěvnosti a v některých případech naopak došlo k mírnému zvýšení obratu.

Nově navrhovaný zákon navíc v těchto místech omezuje i užívání elektronických cigaret, které samy o sobě prohlubují závislost, podlamují snahy v oblasti kontroly tabáku a zvyšují možné nežádoucí dopady. Zákon se zaměřuje především na školská, zdravotnická zařízení a na místa, kde jsou pořádána pracovní jednání. Zákaz kouření se též vztahuje na zařízení sociálně-právní ochrany dětí, prostory dětských hřišť či sportovišť pro osoby mladší 18 let, vnitřní prostory všech typů sportovišť a jiné vnitřní prostory po dobu pořádání kulturní akce. Nový zákon se snaží výrazně chránit nezletilé tak, aby do budoucna docházelo ke zlepšování stávajícího stavu skrze primární prevenci. Podle dosavadních výzkumů lze totiž zákazem kouření v restauracích v mnoha případech předejít tomu (zhruba ve třetině případů), aby mladí s kouřením vůbec začali. Vlastní zákon jsme nastavili tak, aby musel být prodejce tabákových výrobků v případě vnitrostátního i přeshraničního prodeje přes internet vybaven systémem jednoznačného ověření věku. Podstatným opatřením je také jasné vymezení, které umožní České obchodní inspekci provádět kontrolní nákupy tabákových výrobků nezletilými osobami.

Chtěla bych zdůraznit, že zákaz kouření v restauracích má vedle prokazatelných zdravotních hledisek velkou podporu u samotné veřejnosti, kdy více než tři čtvrtě populace si přeje zákaz kouření v restauracích, což je výrazně větší procento než v minulých letech. Zajímavá je i vysoká podpora samotných kuřáků. V rámci nového návrhu zákona je posílena také vymahatelnost zákona skrze rozšíření počtu stávajících dozorových orgánů o Českou školní inspekci. Nově se navrhuje zvýšení sankcí pro fyzické osoby i provozovatele. Jednotlivým obcím bude nově umožněno obecně závaznou vyhláškou dočasně nebo trvale zakázat kouření na veřejnosti přístupné akci, které se zúčastní osoby mladší 18 let, nebo na veřejném prostranství v blízkosti školy a dalších prostor vyhrazených pro děti. Obce tak budou moci postupovat podle svých znalostí a vyhodnocení místních podmínek.

Kromě přípravy tohoto nového zákona připravujeme na Ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci s dalšími kompetentními orgány návrh Akčního plánu pro oblast kontroly tabáku v České republice na období 2015-2018, jehož cílem je snížení expozice osob tabákovému kouři v prostředí. Výsledkem bude také plošné rozšíření provádění včasné diagnostiky, posilování ochrany před pobytem v zakouřeném prostředí i v neveřejných prostorách, kvalitní a dostupná léčba závislosti na tabáku a další opatření, která povedou k výraznému snížení negativního dopadu na lidskou populaci v České republice.

Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnictví, místopředsedkyně ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.