Thaisz (SsČR): Za přítomnosti ministra Andreje Babiše byly položeny a nezodpovězeny otázky

04.03.2015 9:00 | Zprávy

Vyjádření SsČR ke „ Konferenci o Elektronické evidenci tržeb“

Thaisz (SsČR): Za přítomnosti ministra Andreje Babiše byly položeny a nezodpovězeny otázky
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Hospodářská komora ČR v rámci své konference za účasti ministra financí pana Andreje Babiše, podpořila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb ( EET ).

Za přítomnosti pana ministra Andreje Babiše a prezidenta Hospodářské komory pana Vladimíra Dlouhého, byly položeny a nezodpovězeny otázky : „Naplní se fiskální očekávání, když mnohamiliardové úniky se odehrávají v různých sférách ekonomiky a největší úniky se nedotýkají maloobchodního prodeje a prodeje koncovým spotřebitelům, ale v sofistikovaných podvodech a v podvádění s DPH v milionech korun?

Proč je návrh střídmý v tom, že si nedělá ambice na výběr nevybraných daní a EET je jen zlomkem oproti 80 -90 % objemu daňových úniků, přičemž předpoklad zvýšeného výběru daní nástrojem EET, nemusí být naplněn?

Z pohledu SsČR zastupující politické zájmy soukromníků, živnostníků a drobných podnikatelů, jsme názoru:

1. Zavedením EET není vyřešeno 80 -90 % daňových úniků

2. Zavedením EET není zaručeno zvýšení výběru daní

3. Zavedení EET způsobí finanční a administrativní zatížení soukromníků, živnostníků a drobných podnikatelů

4. Zavedení EET způsobí dle předpokladu zánik cca 150 – 200 000 živností v rámci ČR čímž dojde k neúměrné zátěži pro státní rozpočet, stoupne nezaměstnanost a tím i související zatížení VZP Správy sociálního zabezpečení.

5. Dojde ke snížení spotřeby, snížení tržeb a zvýší se zadluženost domácností, později možná ke zvýšení kriminality a šedé ekonomiky.

Ptáme se: proč zavádíme a kopírujeme chorvatský systém i když již dnes víme, že nenaplnil očekávání, nezvýšil výběr daní a jeho dopad na ekonomiku byl kontraproduktivní.

Došlo ke snížení počtu živností, zvýšení počtu osob evidovaných na úřadech práce a ve finálních číslech nedošlo ke zvýšenému výběru daní.

Zastáváme názor, že zavedení systému EET není dostatečně dopracováno a jeho aplikace pro podmínky ČR, není v tomto znění přínosné a přijatelné.

Strana soukromníků ČR vyzývá zákonodárce, aby návrh na zavedení EET ve znění, předloženém Poslanecké sněmovně ke schválení, zamítli.

Za SsČR Petr Thaisz, místopředseda

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): O 2 % menší řízek. To nám za to stojí

16:05 Exner (STAN): O 2 % menší řízek. To nám za to stojí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pesticidům v zemědělství.