Tichý (Realisté): Síla kolektivu je určena silou jeho jedinců

08.11.2017 9:16

Přemýšlel jsem nad tím, co znamená síla společnosti, ať už jde o pracovní tým, zájmové sdružení nebo třeba národ. Je to soubor vlastností, které se mnohdy nedají měřit anebo se měřit dají, ale prostým součtem vlastností stejně nezískáme číslo, ze kterého by byl člověk moudrý.

Tichý (Realisté): Síla kolektivu je určena silou jeho jedinců
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Přemýšlel jsem nad tím, co znamená síla společnosti, ať už jde o pracovní tým, zájmové sdružení nebo třeba národ. Je to soubor vlastností, které se mnohdy nedají měřit anebo se měřit dají, ale prostým součtem vlastností stejně nezískáme číslo, ze kterého by byl člověk moudrý.

O jaké vlastnosti tedy jde? Výslednou sílu můžeme obecně chápat jako soubor fyzické síly (svaly), mentální odolnosti (psychika), finančního zdraví (peníze), věcné vybavenosti (materiál), vzdělání (znalosti), kreativity (know-how), morálky (vychování), touhy (vůle) atp.

Jestliže sílu jedince lze vyjádřit jako souhrn těchto jednotlivých sil, síla kolektivu pak bude určena souhrnem síly jednotlivců. Je zřejmé, že každý jedinec má různé dispozice a tudíž je silnější v jiném směru, než je to u druhého jedince. Ale to je vedlejší, neboť člověk je tvor společenský a tudíž je v jeho zájmu vytvářet co nejsilnější kolektiv, jehož je součástí.

Analogicky by se to dalo vysvětlit třeba tak, jak mi krásně předvedl bratranec, zemědělský inženýr, na příkladu hospodaření s lesem. Monokulturní les se lehce udržuje, tudíž i ekonomika (hospodaření s ním) je efektivní a zisk lesníků velký, ale jakmile je les napaden, jeho odolnost je často mizivá a les podlehne brzy zkáze. U smíšeného lesa je to obráceně. Odolnost velká, ale údržba je složitá a ekonomika málo efektivní.

Je na zvážení každé společnosti, každého státu, a troufám si říct každého národa, jak velkou biodiverzitu svého lesa chce na svém území mít, aby byl odolný vůči parazitům. Rozmanitost lesní říše je vždy dána strukturou lesního porostu (počet zastoupených druhů) a množstvím jedinců (počet stromů daného druhu).

O síle a zranitelnosti průměrného občana ČR si můžete udělat každý obrázek sám. O jeho fyzické zdatnosti (př. Libor Lochman, šéf URNA, dnes řekl: „Fyzická kondice jde hrozně dolů. Když se k nám přihlásí člověk, který udělá tři shyby, a já jich jako ředitel udělám pětadvacet až třicet, a to jsem úředník, tak si říkáte, proč to dělá?“), o duševním zdraví (přední český psychiatr Cyril Hoschl nedávno řekl: „Máme nejvíce závislých v Evropě, psychiatrie je ale u nás na chvostu zájmu.“), zadlužeností (jedinců, rodin, obcí, krajů, státu, tedy závislostí na okolí) atd.

Každá síla začíná tréninkem.

Jan Tichý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…