Tiso (TOP 09): Lepší odměňování sester musíme zajistit změnou systému, ne nesystémovým záplatováním

27.07.2017 18:50

Personální krize v českém zdravotnictví je realitou. Pokud by tomu někdo nevěřil, může se přesvědčit sám. Omezování provozů, uzavírání celých oddělení v některých nemocnicích je toho důkazem.

Tiso (TOP 09): Lepší odměňování sester musíme zajistit změnou systému, ne nesystémovým záplatováním
Foto: TOP 09
Popisek: Petr Tiso

Problém je nejen u lékařů, ale především u zdravotních sester. Jeho příčiny jsou několikeré, mezi nimi najdeme především nedostatečné finanční ohodnocení náročné a odpovědné práce zdravotníků.

Vláda se na to rozhodla reagovat a přišla s příplatkem 2000 korun pro sestry, které pracují u lůžka samostatně a zároveň v třísměnném či nepřetržitém provozu. Ponechme stranou načasování akce na období tři měsíce před parlamentními volbami i aktuální pláč krajů, že peníze od státu na tuto nesystémovou akci dostanou s určitým zpožděním a věnujme se tomu podstatnému:

V rámci vyspělých zemí je Česko mezi těmi, které mají spíše nižší výdaje na zdravotnictví – měřeno poměrem k HDP. Pokud chceme mít v Česku zdravotnictví na špičkové evropské úrovni, musíme z finančního koláče vynakládat na technologie, léky, materiály, stavební práce, podpůrné služby apod. srovnatelné částky jako vyspělé země – prostě nakupujeme vše za světové ceny.

Pokud se však v tomto světle podíváme na podíl českých výdajů na zdravotnictví v hodnotě jen něco málo přes 7% HDP a srovnáme s hodnotami vyspělých sousedních zemí, které běžně dosahují hodnot 10-12% HDP vidíme obrovský nepoměr. Jak je možné, že má v této situaci české zdravotnictví srovnatelně vysokou úroveň? Je dlouhodobě zajištěno na úkor úrovně odměňování pracovníků ve zdravotnictví – prostě na české zdravotníky zbývá z celkového finančního zdravotnického koláče mnohem méně peněz než jinde a začíná to být obrovským problémem.

Co s tím? Další zvyšování pojistného v ČR je evidentně slepou uličkou. Už teď patří k nejvyšším na světě, zatímco podíl soukromých zdrojů je nejnižší. Proto je cesta k udržení špičkového zdravotnictví jasná: Všichni kompetentní, především politici, musí sebrat odvahu a rozhodnout, co bude hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění – zákonem definovat nárok pacienta a zároveň určit, co už bude nadstandardem - zdravotním, hotelovým, provozním… A samozřejmě umožnit lidem, aby měli možnost se na tyto nadstandardy připojistit. Jen tak přijdou do zdravotnictví nové finanční zdroje. Jiná cesta je špatná. Pouhé nesystémové záplatování problémů, navíc často zavánějící předvolebním populismem, je de facto rezignací na udržení vysoké úrovně českého zdravotnictví.

PETR TISO, KRAJSKÝ ZASTUPITEL ZA TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…