Třeštíková: Praha vyhlašuje nové dotační výzvy pro kulturu a umění na rok 2022

26.06.2021 17:14

V úterý 29. června ve 14:00 hodin se koná on-line seminář pro žadatele o kulturní dotace, kde město představí nový Program podpory v oblasti kultury a umění pro rok 2022 a pro víceleté dotace na roky 2023-2026.

Třeštíková: Praha vyhlašuje nové dotační výzvy pro kulturu a umění na rok 2022
Foto: youtube.com
Popisek: Hana Třeštíková

Výraznými změnami prošly jak samotné formuláře, tak jednotlivá opatření i kritéria hodnocené žádostí. Novinky jsou i v technické části, kdy Praha připravila pohodlnější a digitalizovanější možnosti podání žádostí.

„Chystaným on-line seminářem chceme za město pomoci stávajícím žadatelům se lépe zorientovat v novém dotačním systému a usnadnit jim podávání žádostí. Společným zájmem je co nejvyšší kvalita žádostí, aby dobré projekty uměly i dobře požádat a uspět,“ uvedla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch.

Program podpory v oblasti kultury a umění pro jednoleté dotace v roce 2022 a pro víceleté dotace na léta 2023 – 2026 schválila Rada hl. m. Prahy na začátku června. Jeho vzniku předcházela téměř roční práce na novém dotačním systému na roky 2022-2027 a řada setkání a diskusí s odbornou veřejností, asociacemi, se specialisty z kreativních průmyslů i se zástupci různých odborů napříč Magistrátem hl. m. Prahy.

„Významnou novou změnu dotačního programu je nové členění do takzvaných Opatření, díky kterým budou mezi sebou pomyslně soutěžit srovnatelné projekty – velké a víceleté odděleně například od menších a komunitních,“ řekl Jiří Sulženko, ředitel odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy. Dotační program prioritizuje kvalitní a inovativní projekty. Novinkou jsou například tematické výzvy pro rok 2022 související s předsednictvím ČR v Radě EU nebo inovace reagující na pandemii covid-19. Systém zároveň nastavuje limit podávaných žádostí za jeden subjekt.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Dotační podpora bude organizována formou sedmi opatření, která definují konkrétní cíle a parametry podpory, přičemž zachovávají jednotlivé obory, jak tomu bylo dosud. Jedno ze sedmi opatření se orientuje na víceleté dotace, ostatních šest opatření je určeno pro jednoleté dotace.

Hlavní město v souvislosti s novinkami v dotačním systému pořádá on-line seminář, který se uskuteční v úterý 29. června 2021 od 14:00 hodin. Účastníci budou seznámeni s harmonogramem dotačního řízení v letošním roce, se změnami v Programu podpory v oblasti kultury a umění v jednoletých i víceletých dotacích a také s upraveným formulářem žádosti a možnostmi podání.

Pozvánka a odkaz na on-line seminář jsou k dispozici na webu Odboru kultury ZDE.

Lhůta pro podávání žádosti je od 2. srpna 2021 do 6. září 2021 do 18:00 hod. Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných v rozpočtu na financování Programu je 330 milionů korun. Víceletými dotacemi je vázáno 239 milionů korun, na jednoleté dotace bude rozděleno 90 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …