Tulpa (SLK): Díky mezinárodnímu projektu pomáhá kraj uprchlíkům. Zřídil infopoint, chystá i dětský tábor

22.12.2022 10:23

Modrý prst tisknoucí žlutý knoflík. Tak vypadá vizuál nově zřízeného krajského Infopointu Ukrajina, který vznikl na základě mezinárodního projektu ve spolupráci Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého kraje a polského subjektu Nadace Ukrajina.

Tulpa (SLK): Díky mezinárodnímu projektu pomáhá kraj uprchlíkům. Zřídil infopoint, chystá i dětský tábor
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Infopoint funguje v rámci Krajského centra pomoci Ukrajině a nabízí poradenství pro ukrajinské uprchlíky tak, aby byli schopni se začlenit do běžného každodenního života. Pomoci se dočkají kupříkladu v oblastech zaměstnání, vzdělání, zdravotní péče či ubytování. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Vedoucím partnerem projektu je Dolnoslezské vojvodství. „Prodiskutovali jsme s ním témata spojená s uprchlickou krizí a zacílili jsme projekt zejména právě na vytvoření Infopointu Ukrajina. Pokud totiž nebude ze strany státu podpora udržet centrum pomoci Ukrajině na jednom místě, můžeme díky infopointu nadále v poradenství uprchlíkům pokračovat a udržet kontaktní místo, kde i nadále obdrží potřebné informace,“ řekl hejtman Martin Půta.

„Projekt byl doporučen k financování z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014-2020. Hlavní náplní projektu je předávání informací mezi českými a polskými partnery,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Díky mezinárodní spolupráci bude poskytovaná pomoc ještě kvalitnější a účinnější. Udržet toto kontaktní místo v provozu je potřebné nejen z důvodu možného přílivu dalších uprchlíků. Zaznamenali jsme také, že se ti, kteří tu již nějaký čas jsou, vracejí, protože musí řešit další otázky spojené se životem v Česku,“ dodal Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. 

Mimoto se v rámci mezinárodního projektu konají ještě další akce, které napomáhají integraci Ukrajinců. Po celý příští rok se vždy jednou měsíčně bude v Krajské vědecké knihovně v Liberci konat Klub pro ukrajinské děti a jejich doprovod. Do knihovny se nakoupily knihy v ukrajinštině a dvakrát měsíčně se uskuteční Čtenářský klub. Na léto 2023 se chystá též mezinárodní česko-polsko-ukrajinský dětský tábor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice