Tulpa (SLK): Exotická výstava Tajemná Indonésie ukazuje i sekáčky na prsty

13.02.2020 7:37

Svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje. Takový je podtitul výstavy nazvané Tajemná Indonésie, která je k vidění až do konce srpna v libereckém Centru Babylon. Návštěvníci se jejím prostřednictvím přenesou do vzdálených krajin, jejichž jména voní exotikou.

Tulpa (SLK): Exotická výstava Tajemná Indonésie ukazuje i sekáčky na prsty
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Expozici pořádá cestovatel Rudolf Švaříček; její vernisáž si nenechali ujít ani velvyslankyně Indonésie Kenssy D. Ekaningsigh a Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Je dobře, že novodobí poutníci po kontinentech přináší prostřednictvím fotografií, sbírkových předmětů i videozáznamů svědectví o životě v doslova jiném světě, který je tomu našemu na hony vzdálen. Výstava je tím zajímavá a stojí za to ji navštívit,“ zhodnotil náměstek.

Výstava prezentuje historické materiály největších es českého cestovatelství: dvojice Jiří Hanzelka — Miroslav Zikmund a Miloslav Stingl. Přináší i rozsáhlé výsledky práce Rudolfa Švaříčka. V expozici se nalézají unikátní předměty: obrovské rituální totemy bisj, robusní štíty, iniciační masky, oštěpy, lodě a pádla, luky a šípy, kamenné rituální sekery a kostěné nože, sekáčky na prsty, masky z lidských vlasů, čelenky i unikátní zdobení. Nechybí stromová chýše Korowai, i jediná replika mezi originály, takzvaná vyuzená mumie.

Premiéru měla výstava v roce 2002 v pražském Národním muzeu a od těch dob putuje napříč republikou; objevila se i na Slovensku. Zhlédlo ji už tři čtvrtě milionu návštěvníků. Více informací je na webu www.tajemnaindonesie.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.