Tůma (ANO): Město Ralsko je připraveno bránit se žalobou

07.04.2022 18:45 | Tisková zpráva

Vyjádření starosty Ralska Miloslava Tůmy k dnešnímu článku na serveru Novinky.cz

Tůma (ANO): Město Ralsko je připraveno bránit se žalobou
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Bohužel se stalo to, čeho jsme se obávali. Nejprve ministerstva obrany a zemědělství zabránila dlouho chystanému převodu pozemků v bývalém vojenském prostoru Ralsko mezi Lesy ČR a Vojenskými Lesy a statky ČR a nyní média přichází s informací, že má ministerstvo obrany v čele s Janou Černochovou snahu získat letiště Hradčany pro Armádu ČR.

Celé roky tady společně s Libereckým krajem a dalšími subjekty uvažujeme na tím, jak s bývalým vojenským prostorem Ralsko naložit ve prospěch obyvatel okolních měst a obcí, a nyní ministerstvo pod záminkou ruského vpádu na Ukrajinu, mluví o vojenském letišti. Pro místní lidi by to byla katastrofa a došlo by k omezení jejich práv a majetků.

Letiště je dnes spíše rekreační lokalitou, kde už žádné létání letadel, kromě těch sportovních, nepřipadá v úvahu. Zabrání letiště by znamenalo vyvlastnění soukromých pozemků a bourání staveb domů v městské části Hradčany. Kromě toho nevycházejí ani vzletové poměry pro letadla, musel by se ubourat kopec Červený vrch.

Apeluji proto na představitele Libereckého kraje, v čele s hejtmanem Martinem Půtou, aby neuhýbali z původních představ, že se z vojenského prostoru stane spíše volnočasová zóna, a ponechali letiště ve vlastnictví kraje. Už jen myšlenky o obnovení vojenského letiště nás vrací o minimálně 25 let zpět.

Dále bych chtěl zdůraznit, že město Ralsko je případně připraveno se bránit žalobou, přičemž předpokládáme, že by nás Liberecký kraj podpořil.

Článek najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.