Udženija (ODS): Na pokraji sociální propasti

18.06.2019 7:31

Jako propast si mnozí z nás představují hlubinu v zemi, kam cokoliv spadne a je to nenávratně ztraceno. Sociální politika tohoto státu takovou propast tak trochu připomíná, minimálně pro státní rozpočet.

Udženija (ODS): Na pokraji sociální propasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija, 1. místopředsedkyně ODS

Ale jsem asi ta poslední, která by z toho vinila pracovníky v sociálních službách, kteří za malé peníze poskytují obrovskou službu mnoha potřebným lidem. Těchto lidí si já osobně nesmírně vážím, protože jich spoustu znám osobně, nejenom u nás na Praze 2.

Hlavně jde o to, jak se o sociální oblast stará a staral sám stát. Třeba současná vláda Andreje Babiše na to jde vyloženě „s rozumem a manažersky“. Třeba za slevy na jízdném pro studenty a seniory vyhodí z okna půl miliardy měsíčně a zároveň naprosto extrémně seškrtá financování krajů v sektoru sociálních služeb. Vůbec jim nevadí, že tam momentálně chybí 2 miliardy a reálně tak hrozí masivní odchody sociálních pracovníků. O seniory se sice nebude mít kdo starat, ale alespoň si mohou levně dojet do Prahy na vládu stěžovat…

Ale konec trpkého humoru. Stát musí nutně přijít s dlouhodobým řešením. Já vím, slýcháme od politiků často něco o reformách, kterými spíše většinu lidí vystraší. Jde často o extrémně nepopulární kroky, jenže dlouhodobý plán na stabilizaci financování sociálního systému se opravdu nemůže odkládat donekonečna. Odkládáním si jen hodně draze kupujeme čas a časovanou bombu házíme na generace po nás, na naše děti. A to já fakt nechci. Například současný model důchodů nejde ufinancovat. Už teď je jasné, že dnešní čtyřicátníci prostě budou mít vážný problém a generace po nich jim důchody už nezaplatí, ne v současném modelu. A přesto se více méně pořád nic neděje.

Věřit a pracovat

Úkolem politika ani tak není přijít s nějakým propracovaným technickým provedením. Od toho je tu byrokratický aparát, úředníci, odborníci na ministerstvech nebo ve firmách. Úkolem politika je mít nějakou vizi a pro ni získat podporu a tu vizi uvést v život. A je nejvyšší čas.

Věřím v malý a levný stát, který funguje jako záchranná síť v nejvyšší nouzi, ale povzbuzuje k tomu, aby jeho občané žili zodpovědně a na stáří se zajistili a v tom jim pomohl vhodnými nástroji.

Věřím v to, že o své rodiče se mají na stáří starat hlavně jejich děti. Věřím ale taky v to, že by vám stát neměl sebrat půlku toho, co vyděláte, nebo vám nesmyslnou byrokracií v podstatě znemožňovat podnikání. To je v hrubých obrysech moje vize.

Nebude to populární, nebude to jednoduché, ale je to naprosto nezbytné. Nevěřím v socialismus, nevěřím v blahodárné účinky přerozdělování a budu se pokoušet představit vám vizi toho, jak by měl vztah občana a státu v naší zemi vypadat. A začít u sociálního systému není vůbec špatné, protože to naše země potřebuje nejvíc. 

Zdroj: alexandraudzenija.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…