Udženija (ODS): Podařilo otevřít novou zubní pohotovost, kterou Praha žalostně potřebuje

03.10.2023 9:14 | Tisková zpráva

V centru Prahy vznikla nová zubní pohotovost. Neodkladnou stomatologickou péči od října zajišťuje Nemocnice Na Františku. Nové stomatologické pracoviště funguje v rámci systému organizovaného hlavním městem Prahou.

Udženija (ODS): Podařilo otevřít novou zubní pohotovost, kterou Praha žalostně potřebuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Ordinační doba zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku je ve všední dny od pěti odpoledne do deseti hodin večer a o víkendech a svátcích od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer.

Pracoviště funguje díky podpoře hlavního města. Pražští radní letos v červnu odsouhlasili dotaci ve výši 2,5 milionu korun na vybavení tohoto stomatologického pracoviště a dalších 870 000 korun na jeho provoz. „Nedostatek zubních pohotovostí jsem začala řešit hned po nástupu do své funkce, zdědili jsme v tomhle ohledu spálenou zem. Proto jsem moc ráda, že se nám v podstatě během pár měsíců podařilo vedle zubní pohotovosti pro děti a dospělé v poliklinice ve Spálené dojednat a společně s Prahou 1 a Nemocnicí Na Františku teď otevřít novou zubní pohotovost, kterou Praha žalostně potřebuje,“ říká náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija.

Z dotace od hlavního města nemocnice pořídila stomatologické křeslo, panoramatický a intraorální rentgen a vyvolávací systém pro pacienty. Vybavení ordinace vyšlo na necelých 2,2 milionu korun. Uspořených 369 tisíc korun by nemocnice ráda využila na drobné vybavení zubní ordinace.

„Jsem moc rád, že díky spolupráci s magistrátem může naše nemocnice nabídnout další a tolik potřebnou péči pro Pražany. Naším cílem je poskytovat co nejkvalitnější a nejkomplexnější zdravotní péči, a zubní ambulance s pohotovostí je dalším střípkem v mozaice našich služeb,“ vysvětluje radní Prahy 1 pro oblast zdravotnictví Michal Müller.

„Otevření zubní pohotovosti Na Františku je nejen smysluplným krokem směrem k pacientům žijícím v Praze a návštěvníkům Prahy, ale současně jedním z příkladů fungující spolupráce s hlavním městem Prahou a jejími představiteli,“ uvedl ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart. 

Nemocnice Na Františku je příspěvkovou organizací městské části Praha 1, ve které je ročně hospitalizováno přibližně 5,5 tisíce pacientů a další 80 tisíc je ošetřeno ambulantně.

„Jako vedoucí lékařku stomatologie NNF mě těší, že se podařilo zrealizovat provoz nové zubní pohotovosti právě v naší nemocnici. Děkuji panu řediteli Davidu Erhartovi a paní náměstkyni primátora Alexandře Udženiji za zajištění financování a provozních podmínek. Nedílnou součástí vybudování pohotovosti je sestavit profesní tým, a to se podle mě povedlo velmi dobře. Ukázalo se, že pokud se nastaví dobré podmínky, jako je moderní vybavení a adekvátní platové ohodnocení, zájemci z řad lékařů se hlásí sami a jejich nedostatkem rozhodně netrpíme. Fungování zubních pohotovostí na úrovni Prahy se věnuji dlouhodobě, v minulém období i jako členka Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva hlavního města Prahy, proto mně těší rozšíření služeb akutní stomatologické péče pro Pražany,“ říká Bára Malíková, vedoucí lékařka stomatologie v Nemocnici Na Františku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii