Udženija (ODS): Praha pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním a pečujícím

20.11.2023 16:21 | Tisková zpráva

Podpora lidí, kteří žijí se zdravotním znevýhodněním nebo dlouhodobě pečují o někoho, kdo potřebuje jejich pomoc. To je hlavním posláním nadačního příspěvku, o který mohou obyvatelé hlavního města žádat prostřednictvím Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

Udženija (ODS): Praha pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním a pečujícím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

„Cílem tohoto finančního příspěvku je podpořit Pražany se zdravotním znevýhodněním, kteří potřebují podporu nebo péči další osoby, aby mohli žít v domácím prostředí a měli zajištěnou kvalitní péči. Naší snahou je, abychom i touto cestou předcházeli nutnosti ústavní péče. Zároveň je tento program unikátní v tom, že podává pomocnou ruku i pečujícím osobám, které dlouhodobě pomáhají s domácí péčí. Jejich role je často opomíjená, ale opravdu nenahraditelná. Každý pečující si zaslouží náš respekt i pomoc ve zvládání tohoto nelehkého úkolu,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Příspěvek je možné čerpat v rámci Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, který pomáhá těmto lidem k lepšímu uplatnění a zvýšení šancí na jejich úspěšné začlenění do společnosti, a to prostřednictvím zajištění podmínek a podpory pro jejich profesní i osobní rozvoj.

„V Praze je mnoho lidí, kteří kvůli svému zdravotnímu znevýhodnění nemohou žít důstojný život. Říká se, že společnost je tak vyspělá, jak se dokáže postarat o ty nejzranitelnější – těmi jsou nejen lidé, kteří mají postižení, ale také lidé, kteří se během života setkali nebo žijí s duševním onemocněním nebo se věnují péči o své blízké. V celé České republice je téměř 300 tisíc neformálních pečujících, kteří ve společnosti vykonávají až 90 procent veškeré dlouhodobé sociální a zdravotní péče. Ne vždy pomoc od státu přichází v čas, kdy je nejvíce potřeba. Jsem ráda, že díky podpoře ve výši 5 milionů korun, kterou Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo pro Program nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, můžeme jednotlivcům i rodinám pomoci uhradit osobní asistenci, služby domácího hospice, nezbytný léčebný režim či zdravotní pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovna. Příspěvek také pomůže ve vzdělání, k lepšímu pracovnímu uplatnění i rozvoji a také odlehčení v péči, či možnosti regenerace pro pečující. Od ledna jsme podpořili již více než 140 žádostí v celkové výši více než 3 miliony korun,“ uvádí ředitelka Nadačního sociálního fondu hl. m. Prahy Barbora Komberec Novosadová.

Program podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním se dále člení na podprogramy:

  • S někým to zvládnu lépe (příspěvky na osobní asistenci či podpůrné služby jiných odborníků).
  • Překonám bariéry (příspěvky na léčebné výlohy, část nákladů na zajištění zvláštní pomůcky a další náklady spojené např. s osobní asistencí či speciální dopravou).
  • Můžu se lépe uplatnit (příspěvky na vzdělávání a vybavení nezbytné pro přípravu na povolání či jeho výkon).
  • Chci dobře pečovat (příspěvky pro pečující osoby určené na psychoterapeutické služby, právní služby související s poskytováním péče, úhradu vzdělávání pro lepší zvládání domácí péče či krátkodobou regeneraci pečující osoby).

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15477 lidí

O příspěvek mohou žádat osoby se zdravotním znevýhodněním nebo osoby o ně pečující. K získání finančního příspěvku je nezbytné doložit příslušné dokumenty. Další podmínkou je trvalé či faktické bydliště v Praze minimálně 1 rok.

Seznam všech potřebných dokumentů k jednotlivým příspěvkům v Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, jejich výši a informace k dalším podmínkám žádosti najdete na webu Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

Sociální nadační fond hlavního města Prahy (více ZDE) založilo hlavní město Praha v polovině roku 2022 jako jedinečný nástroj na podporu obyvatel Prahy. Jeho úkolem je poskytovat finanční a věcnou pomoc Pražanům, kteří se z různých důvodů ocitli v tíživé sociální situaci, avšak nemohou využít jiné zdroje, ať už státní nebo obecní pomoci.

V současné době fungují již celkem čtyři programy podpory a jsou koncipovány tak, aby doplnily bílá místa na mozaice pomoci. Konkrétně se jedná o:

  • Program podpory pěstounské péče (ZDE)
  • Program podpory bydlení (ZDE)
  • Podpora při řešení tíživé situace (ZDE)
  • Podpora nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…