Udženija (ODS): Vláda svaluje vinu za špatně připravený návrh tarifů pouze na ERÚ

02.03.2016 11:41

Předsedkyně ERÚ včera oznámila, že nové tarify za platbu elektřiny od roku 2017 platit nebudou. Nelogické, nesystémové a skokové zdražení, které by se dotklo většiny obyvatel, se tak zatím nekoná a toto rozhodnutí vítáme.

Udženija (ODS): Vláda svaluje vinu za špatně připravený návrh tarifů pouze na ERÚ
Foto: praha.eu
Popisek: Pražská radní Alexandra Udženija

 „Na chybně nastavený nový systém upozorňuji již několik týdnů, je však pozoruhodné, jak si nyní mezi sebou přehazují odpovědnost ERÚ, ministr Mládek a vláda jako koordinátor této agendy. Energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě totiž již vláda schválila a nové tarify na ni měly navazovat. ČSSD hlásá, jak dělá politiku pro lidi a klidně by předložila návrh, který skokově zdraží všem obyvatelům elektřinu. Premiér Sobotka se probral ze spánku teprve minulý týden a začal to také zpochybňovat až po vlně kritiky. Ministr Mládek zase dělá, že se ho to netýká. Skoro to vypadá, že tento špatný a nesystémový návrh, který se měl dotýkat miliónů lidí a firem, vlastně nikdo nepředložil a nikdo za něj nemůže. Opak je pravdou. Plnou odpovědnost nese vláda a ministr Mládek,“ upozorňuje 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Chceme, aby se do nového návrhu promítlo několik zásadních bodů:

  • Podpora energetické svobodě jednotlivce a motivace k dlouhodobým úsporám.
     
  • Podpora domácnostem, malým a středním podnikům a municipalitám v oblasti mikroinstalací OZE, tak aby postupně vznikla široká síť samovýrobců elektřiny a tepla.
     
  • Nastavení systému lepšího využití peněz v programu Zelená úsporám – podpora rozvoje obnovitelných zdrojů energie v domácnostech musí být lépe nastavena a motivovat například k instalaci střešních fotovoltaických panelů bez licence.
     
  • Podpora směřovaná do obcí na komunální projekty, které zvýší nejen jejich soběstačnost ve výrobě elektřiny a tepla, ale také jim umožní výrazné úspory v odběru.
     
  • Nastavení férového tarifu pro tzv. MOO (maloodběratel domácnost) a tzv. MOP (maloodběratel podnikatel). Ani jedna skupina nesmí být v upraveném návrhu zvýhodněna na úkor druhé.
     
  • Postupný a pozvolný nárůst fixní složky ze stávajících 30 %, např. max. o 3-5 % ročně dle vývoje v distribuční soustavě.

„Nový tarifní systém nemůže být nastaven tak, aby brzdil rozvoj svobody v samovýrobě elektřiny a prodlužoval zásadně návratnost těchto investic. Jde o zásadní rozhodnutí na desítky let dopředu. Lidé, kteří se chtějí chovat při spotřebě elektřiny odpovědně a investovat, nesmí být kvůli novým tarifům postiženi. Naopak, musí být v první fázi motivováni,“ dodává Alexandra Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…