Ujhelyiová (Piráti): Mateřské školy v Praze 11 zavedou elektronické nástěnky

31.08.2020 7:37

Jihoměstské mateřské školy se od září posunou o krok dál k digitalizaci. Praha 11 se rozhodla podpořit zavedení elektronických nástěnek, které školkám umožní komunikovat s rodiči rychle, efektivně a online.

Ujhelyiová (Piráti): Mateřské školy v Praze 11 zavedou elektronické nástěnky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Po úspěšném pilotním projektu elektronických zápisů do mateřských škol se Praha 11 rozhodla jít v digitalizaci ještě dál: v září do místních školek přibudou elektronické nástěnky. „Elektronické nástěnky výrazně usnadní komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči, proto jsme vedení našich školek nabídli při zavádění tohoto nástroje širokou podporu. Jsme připraveni hradit poplatky za digitální technologie i poskytnout školkám nezbytné technické zázemí,“ vysvětlila radní Prahy 11 pro školství Zuzana Ujhelyiová (Piráti).

Jaké výhody elektronické nástěnky přinesou?

K největším výhodám elektronické nástěnky patří jednoduché ovládání a rychlost, s níž lze jejím prostřednictvím přenášet důležité informace. Všechna oznámení chodí rodičům přímo do telefonu a mateřská škola má zároveň okamžitou zpětnou vazbu, který z rodičů si oznámení přečetl. K instalaci aplikace stačí rodičům jen pár kliknutí, ať už si ji instalují do chytrého telefonu nebo tabletu. Značka elektroniky ani operační systém přístroje přitom nerozhodují, systém funguje všude. V případě potřeby se rodič může přihlásit i přes počítač z webové stránky, tedy bez mobilního zařízení. Výsledek? Rodiče nemusí zdlouhavě kontrolovat, zda je ve školce něco nového, a mateřská škola má na druhé straně jistotu, že informace k rodičům bezpečně doputují.

Další z praktických funkcí elektronické nástěnky je možnost vytvoření omluvenky online. Rodič pouze vybere datum, zvolí důvod absence a omluvenku v aplikaci odešle. Učitelka bude vědět, proč dítě nepřišlo, kuchařka připraví o oběd méně. Díky omluvenkám budou mít mateřské školy přesný denní i měsíční přehled o tom, kolik dětí v jednotlivých třídách bude přítomno a proč některé z nich chybí. Tyto údaje jsou zároveň kdykoliv k dispozici pro zpětné vyhledávání.

Data v bezpečí

Bezpečnost osobních údajů je na prvním místě. Přístup do aplikace mají jen ověření uživatelé, komunikace je neveřejná a veškerá data jsou při přenosu šifrována přes HTTPS. Když se například rodič připojí k veřejné WiFi v kavárně, nikdo se nedostane k údajům, které do mateřské školy odesílá. Data jsou uložena na zabezpečené serverové farmě umístěné ve špičkovém datacentru v Praze a další geograficky oddělené lokalitě. Celý systém je pravidelně zálohovaný podle pečlivě nastavených zálohovacích rozvrhů.

„Doufám, že od září budou elektronické nástěnky zavedeny ve většině našich mateřských škol. Vedení škol bude o novém způsobu komunikace informovat rodiče prostřednictvím letáků a zaměstnanci mateřských škol projdou školením, jak nový systém používat. I já se budu jako rodič učit s aplikací zacházet, proto jsem se rozhodla, že natočím návodné video, které umístím na sociální sítě. Věřím, že rodiče nový způsob komunikace ocení, už proto, že je pro ně tato služba zcela zdarma,“ dodala Ujhelyiová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.