Unucka (ODS): Chceme vytvořit zcela nový ekosystém lidí s chytrými nápady

17.05.2019 15:05

Vývojáři a IT nadšenci z celé republiky budou v Ostravě vymýšlet, jak zpříjemnit lidem život

Unucka (ODS): Chceme vytvořit zcela nový ekosystém lidí s chytrými nápady
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Jak využít datovou infrastrukturu a plánovat zelená a udržitelná města? Jak zefektivnit dopravu a zpříjemnit lidem každodenní život? Jaká data nám pro kvalitní analýzu chybí? Odpovědi na tyto a další otázky budou jasnější po 2. červnu, kdy skončí třídenní Design & Data Hackathon. Do Impact Hub Ostrava se totiž sjedou vývojáři, datoví analytici a programátoři z celé České republiky, aby propojili svět dat s vizí moderního a chytrého regionu.

Účastníci hackathonu budou mít k dispozici atraktivní datové sety, budou moci konzultovat své myšlenky s experty z celé ČR, představiteli veřejné sféry a odborníky na regionální rozvoj.

„Hodně mladých lidí nepotřebuje nutně dotace, ale spíše příležitost, inovativní prostředí a důvěru pro své kreativní myšlenky a často i netradiční přístup k problému. Hackathon je určen právě pro ně. Chceme vytvořit zcela nový ekosystém lidí, které spojují chytré nápady a řešení a jsou aktivní. Vytvořit jim příležitosti a prostředí, nikoliv byrokratické mechanismy,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Design & Data Hackathon se zaměřuje na dopravu, ekologizaci dopravy a environment. Pro účastníky budou připravena data o osobní i veřejné hromadné dopravě, nehodách a zpožděních, meteorologická data, 3D rastr města a další. Jak s nimi naloží, bude jen na nich. Cíl je jasný – reálné využití chytrých myšlenek v každodenním životě lidí v Moravskoslezském kraji.  

Vítězný tým a nejlepší projekt bude oceněn 50 tisíci korunami. Spíše než tato odměna může být motivací pro účastníky samotná výzva daných témat a možnost navrhnout řešení, které se bude realizovat.

„Akce se koná v rámci programu Chytrá myšlenka, který podporuje rozvoj chytrých řešení s velkým potenciálem. A takové mohou vzniknout velmi rychle, třeba jen správným spojením zajímavých lidí. Navazujeme na loňský Hackathon Doprava 4.0, jehož vítězové uspěli s projektem Hyperloop. Za pouhé dva dny vytvořili systém srovnání efektivity několika variant přepravy na dlouhé vzdálenosti,” dodal Pavel Klučka, koordinátor programu Chytrá myšlenka MSK 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…