Úsvit: Ať registraci církví schvalují bezpečnostní služby

13.01.2015 14:33

Dnes na tiskové konferenci hnutí Úsvit představil pan docent Martin Konvička z iniciativy „Islám v České republice nechceme“ návrh zákona, kterého je hnutí Úsvit spolupředkladatelem a spolunavrhovatelem a který zabrání šíření radikálních myšlenek v české společnosti.

Úsvit: Ať registraci církví schvalují bezpečnostní služby
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

„Každá církev, která bude chtít například vyučovat na školách nebo provádět duchovní činnosti ve věznicích či armádě, budeme muset projít kontrolou BIS, Vojenského zpravodajství a policie, že nepředstavuje pro ČR ohrožení národní bezpečnosti nebo veřejného pořádku. Právě z takových míst se totiž může šířit radikální myšlení,“ řekl docent Konvička.

„Připojením se k tomuto návrhu chce Úsvit jednoznačně ukázat, že přistupujeme k problému koncepčně a odmítáme populismus. Doufáme, že pro zkoumání bezpečnostních rizik u církví, bude podpora napříč politickými stranami,“ řekl k novele místopředseda Hnutí Marek Černoch.

Petici o omezení Islámu projednával i Petiční výbor Sněmovny. „Budu iniciovat znovu projednání této petice. Vyžádali jsme si i stanovisko Ministerstva kultury, zda tu Muslimské obce působí v souladu se zákonem. Jsou o tom pochyby,“ uvedl člen Petičního výboru Karel Fiedler.

K problému se vyjádřil i poslanec David Kádner. Ten se pozastavil nad tím, zda Ústředí muslimských obcí striktně dodržují zákony pro církve. „Zákon říká, že církve nesmí popírat lidská práva a nesmí diskriminovat například na základě pohlaví nebo vyznání. Ministerstvo kultury by mělo znovu prověřit, jestli to církve v ČR splňují,“ uvedl poslanec.

Místopředsedkyně zemědělského výboru Olga Havlová se pozastavila nad tím, že jsou v ČR povoleny tzv. halal porážky. „Halal porážky se provádějí naprosto nehumánním způsobem, kdy se zvířata podřezávají bez umrtvení a velmi přitom trpí. Vůbec nechápu, proč je na území České republiky něco takového povoleno,“ vymezila se striktně poslankyně.

Výše uvedeným problémům se bude poslanecký klub hnutí Úsvit podrobně věnovat a připraví další konkrétní řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …