Úsvit: To opravdu není meteorit, proberte se vládo

07.11.2014 10:31

Vláda bagatelizuje situaci a odmítá odpovídat na otázky Úsvitu a místních občanů po výbuchu muničního skladu na Zlínsku.

Úsvit: To opravdu není meteorit, proberte se vládo
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Ale podívejte se co ve Vlachovicích – Vrběticích létá občanům ve vzduchu! Dnes si jeden místní občan všiml, že v plechu, kterým má na zahradě přikryté dřevo, je díra. A pod plechem našel toto – viz fotografie. A na rozdíl od vlády tipuji, že zrovna teď to ve Vlachovicích – Vrběticích asi meteorit nebude.

Jelikož vláda odmítá informovat občany Zlínska ohledně výbuchu muničního skladu ve Vrběticích – Vlachovicích, vrhli jsme se v Úsvitu do šetření sami, abychom zoufalým občanům pomohli.

Náš poslanec Jaroslav Holík provedl na místě šetření a podle jeho informací nejen výbuch skladu munice firmy Imex Group je problém, ale mnohem větší problém představuje firma Bochemie. Sídlí v areálu bývalých Vlárských strojíren a využívá sklady ve stejném areálu, kde došlo k výbuchu. Firma se zabývá likvidací tuhého paliva z raket zemí NATO, je zde zaměstnáno cca 20 lidí. Při likvidaci se odděluje okysličovadlo od hořlavé složky. Tyto jednotlivé složky by se měly prodávat dál. Zásadní problém je, že o ně není zájem a převážná část zůstává právě ve skladech ve Vrběticích. Dalším z důležitých faktorů je, že se zde sváží materiál z celé Evropy a měsíčně by se zde mělo zpracovat 60 tun. Firma Bochemie s občany nekomunikuje a ani nesplnila sliby, že zaměstná 30 občanů z Vlachovic – Vrbětic. Na vybudování areálu dostala firma v roce 2011 dotaci ve výši 30 898 000 Kč a hodně se v tom angažoval ministr obrany Alexandr Vondra. Je pozoruhodné, jak tehdejší starosta Vlachovic Hověžák podepsal potřebné dokumenty bez souhlasu zastupitelstva.

Je třeba prověřit, jaké množství těchto látek je zde skutečně uskladněno. Podle informací z důvěryhodných zdrojů je zde skutečně uskladněno 300 tun. V případě výbuchu by toto množství smetlo jak Vlachovice – Vrbětice, tak i přilehlé město Slavičín. Při likvidaci stejného paliva v USA, které prováděla firma Popcon, došlo 4.5.1988 k výbuchu, který smetl vše okolí deseti mil. Naštěstí to bylo v nevadské poušti, jinak by byli následky větší ( 2 mrtví a 372 zraněných).

Zde vybuchlo 1000 tun paliva. http://en.wikipedia.org/wiki/PEPCON_disaster , http://www.8newsnow.com/…/2…/pepcon-explosion-25-years-later , http://www.damninteresting.com/the-pepcon-disaster/

Nepřejme si vědět, jaké fatální následky by měla případná exploze v hustě osídlené oblasti Valašska?

- Sklady vlastní Vojenský technický ústav Praha, pobočka Slavičín http://www.vtusp.cz/vtuvm

- Celkem se jedná o 57 budov, postavených ve čtyřicátých letech minulého století, z toho 37 technických (zde se může skladovat munice nebo s ní manipulovat), 20 budov je hospodářských (kanceláře apod.)

- Samotný VTÚ využívá 4 budovy, zbytek pronajímá

- Dříve byl oplocený celý areál, poté co jej přestala hlídat armáda, tak oplocení nikdo neopravuje, jsou v něm díry a firmy si oplotily jednotlivé sklady sami samostatně

- V areálu skladů působí čtyři soukromé firmy. IMEX, STV, Exkalibr a Bochemia.

- Každý sklad má stanovenou obložnost (množství uskladněné munice) a normami je dáno, jaké druhy munice mohou být skladovány společně. V praxi však dochází k překročení limitů obložnosti a skladuje se munice, která by se společně neměla skladovat.

- Každý sklad musí mít stabilní teplotu a vlhkost a musí být pravidelně větrán, což se mnohdy neděje. Ve skladu jsou zaměstnáni brigádníci, bez praxe a potřebných školení

- V prostorách skladu se nesmí manipulovat s municí, ta se v případě potřeby převeze do prostor k tomu určených, a po práci se převeze zpět do skladu

- Problém je, že firmy nemají tyto manipulační prostory pronajaty a provádí práce přímo v prostorách skladu.

- Do areálu se dováží munice z Balkánu, které zde firmy vykoupí, ve skladu se přelakují bedny, popřípadě se munice očistí a pak se prodává dál, nyní do Iráku

- V ČR není dostatečná kapacita skladů, kam by se munice mohla převést a uskladnit podle předpisů, jediná možnost je uskladnit munici na Slovensku

- Likvidace skladů ve Vlachovicích nic neřeší, jen se problém přenese jinam, je třeba zabezpečit dodržování daných norem a provádět pravidelné inspekce ze strany státu.

- V současné době není legislativně dáno, kdo by měl munici, kterou vlastní soukromé firmy, kontrolovat

- Báňský úřad kontroluje výbušniny, pokud jsou ještě v bedně. Jakmile se jimi ale naplní nábojnice anebo náboj, již to není v jejich kompetenci a zákon nestanoví, kdo by měl kontrolu provádět.

- Podle názoru Úsvitu je nutné sjednotit báňský zákon se zákonem o munici

- Ve skladech měly být 4k leteckých pum o váze 500 kg, z nichž jedna měla explodovat.

- Dále tam mají být uskladněny střely so raketometů Grad ráže 120 mm a Směrč ráže 210 mm

- Sklady nebyly zařazeny do Integrovaného záchranného systému. Hasiči nevěděli, kam mají jet, jak prostor vůbec vypadá, co je ve skladech uskladněno. Údaje zjišťovali přes mapy Google. Proto do prostoru vůbec nevjeli.

- Po čtvrtečním setkání ministrů obrany a vnitra (minulý týden, po 14 dnech od výbuchu) s občany ve Vlachovicích, narostla petice nespokojených občanů Vlachovic z 200 podpisů na 1250, jelikož jsou občané absolutně rozčileni na nečinnost a neschopnost vlády. Schůzka měla být původně koncipována jako kulatý stůl pro starosty. Ti na ni však pozvali i občany. Ministři nebyli vůbec připraveni a nebyli schopni kvalifikovaně odpovídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie