Úsvit: Zákon „můj dům, můj hrad“ neprošel. Chystáme další krok, vláda je neobjektivní

08.04.2015 8:54

Sněmovna včera zamítla návrh zákona, který měl podstatně pomoci obětem trestných činů. Má zavést princip „můj dům, můj hrad“. Obyvatel domu či bytu by se tak napříště nemusel bát bránit se proti vetřelcům. Dnešní právní stav totiž není zcela jednoznačný a obránci nemají jistotu, že je za jejich nutnou obranu před útočníky nebudou vláčet soudy.

Úsvit: Zákon „můj dům, můj hrad“ neprošel. Chystáme další krok, vláda je neobjektivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Kádner

„Návrh neprošel i přes to, že mnoho kolegů z koalice s ním v podstatě souhlasilo. Bohužel se řídili doporučením vlády, které bylo neobjektivní a chtělo návrh zamítnout za každou cenu“, říká k návrhu poslanec David Kádner (Úsvit).

Novela stanovila právo jednoznačně na stranu obránců. Ti mají totiž oproti útočníkovi ohromnou nevýhodu. Útočník se na napadení cíleně chystá a má na své straně moment překvapení. Návrh měnil mimo jiné formulace přímo hrozícího a trvajícího útok. Dnes obránce ve svém domě dle stávající úpravy musí nejprve čekat, než bude útočníkem přímo napaden, nechce-li riskovat trestní postih. Návrh řeší i otázku, kdy by byl útok veden proti jiné přítomné osobě a obránce by zasahoval v její prospěch.

„Prosadit změnu chci i nadále. Současný stav je totiž alarmující. Nejen v rizikových oblastech u mě na severu Čech by občané posílené svých práv uvítaly. Brzy představím kroky, které v této věci podnikneme“, uzavírá poslanec Kádner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…