Úsvit přímé demokracie: Zásadní problém služebního zákona

01.07.2014 15:52

Poslanecká Sněmovna na mimořádné schůzi tento měsíc projedná služební zákon. Hnutí Úsvit má zásadní problém se způsobem volby generálního ředitele státní služby, kterého má podle návrhu dosadit vláda.

Úsvit přímé demokracie: Zásadní problém služebního zákona
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Poslanecká Sněmovna na mimořádné schůzi tento měsíc projedná služební zákon. Hnutí Úsvit má zásadní problém se způsobem volby generálního ředitele státní služby, kterého má podle návrhu dosadit vláda. Neustále se přitom mluví o nutnosti depolitizace a profesionalizace státní sféry, protože v současnosti se při každé změně politické scény dosazují pracovníci na základě stranické příslušnosti, nikoliv dle odbornosti. Pokud bude generální ředitel dosazován vládou, ten pak bude jmenovat státního tajemníka a takto postupně dolů, bude to dál politický systém a služební zákon tím jen zakonzervuje současnou situaci. Za hnutí Úsvit připravujeme pozměňovací návrh, aby byl generální ředitel státní služby navržen Poslaneckou sněmovnou, avšak jmenován přímo voleným prezidentem, které by samozřejmě mohl návrh odmítnout - tím bychom posílili oddělení moci zákonodárné od exekutivní a nezávislost instituce. Mezi další body, které nejsou z našeho pohledu v návrhu služebního zákona v pořádku, je systém odměňování - ztěžuje vstup do státní služby zkušeným profesionálům a odborníkům, dále systém výběrových řízení a podle některých legislativců je návrh zákona protiústavní, protože rozhoduje na koho se zákon bude vztahovat a na koho ne. Tuto otázku řeší ústava a ne služební zákon. Rychlost přijímání zákona jde na úkor jeho kvality, neproběhlo připomínkové řízení a zatím nejsou známy ani finanční dopady.

Co se týče zákona o registru smluv, hnutí Úsvit tento zákon podporuje, protože je to cesta jak snížit korupci, ale musíme postupovat tak, aby zavedením do praxe nevznikl absolutní chaos. Zejména u malých obcí je takové řešení problematické. V jednání je ve Sněmovně několik pozměňovacích návrhů, které řeší například částku, od které by bylo potřeba smlouvy na internetu zveřejňovat nebo zajistit, aby na jedné straně nedostávali zastupitelé vysoké pokuty a na druhé straně nedocházelo k porušování ochrany osobních údajů. Navíc bude Úsvit podávat pozměňovací návrh ohledně subjektů, kterých se bude zveřejňování smluv týkat - když tuto povinost budou mít i malé obce, kde se řeší relativně malé částky, musí mít podle našeho názoru tuto povinnost i různé nadace, kde prochází spousty veřejných peněz a někdy není uplně jasné kam proudí. 

Co se týče nově zřízené Parlamentní komise ústavně-právního výboru k přípravě zákona o exekutorech, jejímž předsedou je poslanec Úsvitu Marek Černoch, velice vítáme, že snaha Úsvitu o řešení otřesné situace kolem exekutorů přináší první plody. Do konce srpna ministerstvo spravedlnosti připraví analýzu a během podzimu by měla být do Poslanecké sněmovny předložena novela s podporou napříč politickým spektrem. Členy komise jsou kromě předsedy Marka Černocha z Úsvitu také  Jeroným Tejc (ČSSD), náměstek ministra spravedlnosti Pelikán, Pavel Blažek (ODS), Helena Langšádlová (TOP09), Jan Farský (TOP09), další poslanci, zástupci soudcovské unie, zástupci věřitelů, zástupci exekutorské komory, Člověk v tísni a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.