Vácha (Piráti): S nástupem druhé vlny nastoupil skutečný COVID-19

29.11.2020 19:28

Komentář na facebookovém profilu k práci záchranářů během pandemie

Vácha (Piráti): S nástupem druhé vlny nastoupil skutečný COVID-19
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Co se děje v první linii boje s novým koronavirem z pohledu posádek vozů záchranné služby? Ačkoliv se od katastrofických pracovních podmínek v jarní vlně pandemie mnohé změnilo k lepšímu, na růžích záchranáři ustláno nemají. Trápí je především někde až riskantně nastavený systém výjezdů sanitních vozů, zcela neodpovídající finanční ohodnocení, obrovský tlak na výkonnost, ale i manýry vedení odtrženého od reality a neochota pružně reagovat na potřeby zaměstnanců.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

„S nástupem druhé vlny nastoupil skutečný COVID-19 a už ho známe na živo, nejen z médií. Pro nás záchranáře to znamená nárůst mnohdy dramatických výjezdů. Některé záchranné služby vyžadují vozidlo po výjezdu odstavit a kompletně vydezinfikovat celou sanitku. Jiné záchranky jsou stále vysílány do akce, bez ohledu na okolnosti. Systémové vedení v rámci celé republiky chybí, každý kraj jiný mrav.

Máme mezi sebou lékaře, kteří mají tolik přesčasových hodin, že jim je už jednoduše nikdo nikdy neproplatí a dovolenou si vybrat nestihli. To má, krom ekonomického dopadu další negativní konotace - ztrátu osobního života a zákonitě nežádoucí vliv na rodinný život. Odpočinek mezi výjezdy a možnost relaxace je stlačená na minimum a jezdíme neustále v režimu denních i nočních služeb.

Co musím opravdu ocenit, je přístup nové hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové. Ta se omluvila záchranářce Veronice Brožové, za minulé jednání kraje vedeného její předchůdkyní Jaroslavou Pokornou Jermanovou z ANO.

Bohužel kraje nemají vytvořený systém zpětné vazby zaměstnanců, což nahrává papaláštví. Pokud si dokážeme věci říkat na rovinu, tak jak skutečně jsou, můžeme se z nich poučit. Je tomu však potřeba pomoci dobře nastaveným systémem,“ říká zdravotnický záchranář a Pirát Miroslav Vácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).