Vácha (STAN): Školy budou moci využívat sdíleného speciálního pedagoga nebo psychologa

29.03.2023 22:13

Více než 30,5 milionu korun využijí středočeské školy na projekty zaměřené například na podporu činnosti kariérových poradců nebo inovativního vzdělávání pracovníků ve školství.

Vácha (STAN): Školy budou moci využívat sdíleného speciálního pedagoga nebo psychologa
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radní Středočeského kraje zodpovědný za vzdělávání a sport Milan Vácha

Peníze poskytlo ministerstvo školství v rámci Operačního programu Jan Amos Komenský a rada dnes přijetí dotace na realizaci tzv. šablon schválila. Mezi podpořenými projekty je i novinka – sdílený školní speciální pedagog a sdílený školní psycholog pro základní školy s 20 až 179 žáky. Projekt podala středočeská Pedagogicko-psychologická poradna (PPP SK). 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

„Naše pedagogicko-psychologická poradna nejprve oslovila všechny základní školy v kraji, kterým by mohla tuto podporu zajistit. Po zjištění zájmu pak podala projekt, na který by měla dostat více než 16 milionů korun. Úvazek psychologa či speciálního pedagoga se bude řídit počtem žáků ve škole. Poradna tyto pozice postupně personálně obsazuje. Považuji to za velmi dobrý krok, který menším školám umožní využívat služeb psychologa nebo školního speciálního pedagoga bez složité administrativy. Věřím, že to přivítají i rodiče, pokud se jejich dítě dostane do situace, kdy bude tyto služby potřebovat,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha s tím, že pokud by se zmínění specialisté chtěli do projektu zapojit a pomoci tak školám, mohou se ozvat přímo Pedagogicko-psychologické poradně Středočeského kraje.

Základní školy s více než 179 žáky si mohou o peníze z Operačního programu Jan Amos Komenský žádat samy. Cílem programu je podpora rozvoje otevřené a vzdělané společnosti založené na znalostech, dovednostech a rovných příležitostech. V rámci „šablon“ jde především o možnost podpořit činnost kariérových poradců, školních psychologů, inovativní vzdělávání pracovníků ve školství i žáků samotných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…