Vacková (Zelení): Olomoučtí Zelení sledují budoucnost Tržnice

21.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Dne 22.9. proběhla v Oranžerii ve Smetanových sadech Veřejná prezentace architektonických návrhů využití Tržnice, který autoři nazvali jedním velkým brainstormingem.

Vacková (Zelení): Olomoučtí Zelení sledují budoucnost Tržnice
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Cílem bylo vymyslet atraktivní a pestré využití prostoru Tržnice pro místní i turisty na přechodné období 10–15 let. Přechodné bylo zdůrazňováno především proto, že v tomto časovém horizontu by mělo přijít definitivní řešení. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Všechny architektonické týmy měly na své návrhy velmi málo času, přesto vzniklo spoustu zajímavých nápadů. Skoro všechny týmy braly v úvahu celý prostor směrem k Šantovce, některé počítaly i s plochou bývalého autobusového nádraží. Nás Zelené potěšilo, že skoro ve všech vizích se počítalo s novou zelení a s odpočinkovou plochou. Návrhy si braly příklady dobré praxe z Curychu, Paříže a jiných velkých měst, která to se zelení umí.

Zaznívala též myšlenka tržnice jako variabilního prostoru pro konání různých akcí. Prostor pro trhovce proto byl navrhován s lehkými stoly, které se v případě potřeby dají přemísťovat, čímž se jen kousek od historického centra vytvoří velké náměstí.

Nejzajímavější nápad spočíval ve zrušení cesty vedle mostu na Šantovku, propojení s řekou a vytvoření zajímavé náplavky téměř ve středu města. I toto – zapojování řek a potoků do urbanistického ekosystému města – je trend, který Zelení samozřejmě podporují. Budova Tržnice je ovšem v soukromém vlastnictví a situace s ní je zatím patová. Zároveň ani jeden návrh nepočítal s demolicí této 150 let staré budovy. Pevně věříme, že i na základě workshopu se opět povede najít společnou řeč mezi městem a soukromým majitelem.

Budeme bedlivě sledovat, jak se situace okolo této dosud zanedbávané části Olomouce bude vyvíjet a pevně věříme, že konečné řešení bude založeno na moderních urbanistických přístupech, které vracejí do středu pozornosti pěší a kladou důraz na rekreační a socializační aspekty veřejného prostoru. Velké poděkování za uspořádání této podnětné konference patří Tomáši Pejpkovi a Výstavišti Flora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…