Váhalová (ČSSD): České zemědělství chytá druhý dech

21.12.2015 15:15

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky. Nakolik se jí to daří ukazuje vývoj obratu českého agrárního zahraničního obchodu, který se v prvních třech čtvrtletích roku 2015 ve srovnání se stejným období roku 2014 zvýšil o 9,3 % .

Váhalová (ČSSD): České zemědělství chytá druhý dech
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Český agrární vývoz vzrostl o 10,8 % a dovoz se zvýšil jen o 7,9 % a schodek českého zahraničního obchodu se tak snížil o 26% a činní zhruba 11 miliard Kč (například v r. 2011 byl schodek 28 miliard Kč).V roce 2011 byl stupeň krytí dovozu vývozem 76% a v roce 2015 se zlepšil na 93%.

Z těchto údajů je zřejmé, že se daří zlepšovat potravinovou soběstačnost ČR, bohužel některé negativní trendy se nedaří eliminovat tak rychle jak bychom potřebovali.

V roce 1989 zaměstnávalo české zemědělství 567 tisíc lidí, loni už to bylo asi 100 tisíc. Přetrvává rozdíl mezi platy v zemědělství a průměrnou mzdou. Jednou z hlavních příčin je subvenční politika, která preferuje rostlinou výrobu před živočišnou výrobou.

V současnosti je vývoj českého zemědělství ohrožen nízkými výkupními cenami mléka a vepřového masa, které vyvolalo především zrušení mléčných kvót a ruské embargo na dovoz těchto komodit. Z tohoto důvodu se Evropská komise rozhodla poskytnout kompenzací nejvíce postiženým odvětvím. U českých chovatelů krav na mléko dosáhly ztráty na tržbách v první polovině roku 2015 přibližně 1,5 miliardy korun a chovatelé prasat přišli o 1,3 miliardy.

Na základě tohoto rozhodnutí Evropské komise česká vláda schválila návrh poskytnutí mimořádné podpory pro zemědělce, kteří podnikají v živočišné výrobě. Naši zemědělci mají dostat 604 milionů korun, z poloviny hrazených z rozpočtu EU a z poloviny z finančních rezerv Ministerstva zemědělství. Tuto podporu mají dostat chovatelé dojných krav a chovatelé prasat, jako kompenzaci za ztráty způsobené celoevropskou krizí v mléčném sektoru a nízkými výkupními cenami vepřového masa.

I poskytnutí této podpory ukazuje, že současná vláda považuje potravinovou soběstačnost a kvalitu potravin za důležité cíle české zemědělské politiky a věřím, že se pozitivní obrat ve vývoji českého zemědělství podaří zajistit i na další období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…