Váhalová (ČSSD): Havlova cena je pro nás možností, jak podpořit mírová řešení konfliktů v neklidném světě

13.10.2016 11:45

Parlamentní shromáždění Rady Evropy 10. 10. 2016 udělilo prestižní občanskoprávní Cenu Václava Havla ženě z jezídské komunity, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty Islámského státu. Cenu Václava Havla za lidská práva získala v Radě Evropy kurdská obhájkyně lidských práv Nadia Murad Basee Taha. Rozhodování o udělení tohoto prestižního ocenění bylo do poslední chvíle velmi napínavé vzhledem k vysokému počtu nominovaných osobností a organizací.

Váhalová (ČSSD): Havlova cena je pro nás možností, jak podpořit mírová řešení konfliktů v neklidném světě
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Do úzkého výběru postoupili tři kandidáti: Gordana Igrić, novinářka a aktivistka na poli lidských práv a zakladatelka Balkánské sítě investigativních zpravodajců (BIRN), nevládní organizace Mezinárodní institut lidských práv (Institut international des droits de l'homme IIDH) francouzské sdružení se sídlem ve Štrasburku, které se zabývá obranou lidských práv prostřednictvím vzdělávání a výzkumu a konečně Nadia Murad Basee Taha.

Předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Pedro Agramunt při udělení ceny zdůraznil obrovské zásluhy paní Nadii Murad Basee Taha v oblasti odhalování zločinů genocidy proti jezidské komunitě v Iráku. Nadia Murad ve svém vystoupení v Parlamentním shromáždění promluvila o útoku proti jezídům směřujícím k jejich genocidě a o sexuálním zotročování jezídských dívek a žen. Ve svém vystoupení požádala, aby Parlamentní shromáždění Rady Evropy podniklo opatření směřující k ochraně a osvobození zajatých jezídů a krokům k zastavení jejich genocidy.

Pedro Agramunt při slavnostním obřadu zároveň vyzdvihl osobnost Václava Havla. "Již mezi námi není, ale jeho odkaz je významnější než kdykoli dříve. Svým psaním a politickou činností předem varoval před nebezpečím nenávisti a předpojatosti a zdůrazňoval význam tolerance, soužití a respektování lidských práv. Musíme se vrátit k jeho odkazu v době, kdy je opět ohrožena jednota Evropy, kdy se různorodost stává prvkem rozdělování a kdy se lidé na sebe začínají dívat s podezíravostí a nedůvěrou," dodal představitel RE.

Dana Váhalová, vedoucí Stálé delegace Parlamentu České republiky do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a současně členka jeho předsednictva k tomu řekla: „Pro Českou republiku je udílení této ceny jednou z možností, jak nejenom podpořit demokracii a ochranu lidských práv, ale také mírová řešení konfliktů v dnešním neklidném světě.“

Cenu Václava Havla za lidská práva získala v Radě Evropy kurdská obhájkyně lidských práv Nadia Murad Basee Taha. (10.10.2016) Cenu Václava Havla za lidská práva získala v Radě Evropy kurdská obhájkyně lidských práv Nadia Murad Basee Taha. (10.10.2016) Cenu Václava Havla za lidská práva získala v Radě Evropy kurdská obhájkyně lidských práv Nadia Murad Basee Taha. (10.10.2016)
 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.