Váhalová (ČSSD): Kdo nese odpovědnost?

04.06.2016 8:27

Média zveřejňují šokující fotografie utopených dětí, humanitární organizace vyzývají evropské úřady, aby zajistily uprchlíkům bezpečnou cestu do Evropy.

Váhalová (ČSSD): Kdo nese odpovědnost?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na základě rozhovorů se zachráněnými uprchlíky uvádí, že jenom v minulém týdnu se utopilo ve Středozemním moři nejméně 880 migrantů, kteří směřovali do Evropy. Podle údajů UNHCR je tento rok obzvláště tragický a podle odhadů mělo přijít o život až 2 510 migrantů. V minulém roce, za stejné období to bylo 1855 ztracených životů.

Kdo nese vinu na těchto lidských tragédiích? Jsou to pašeráci lidí, kteří chtějí maximalizovat svůj příjem před začátkem ramadánu, který má začít 6. nebo 7. června 2016, kdy podle informací jsou migranti nakládáni na sotva provozuschopné lodě a většinou okamžitě po vyplutí volají o pomoc a spoléhají se, že je záchranáři vyloví z vody a dopraví do Evropy? Jsou to záchranáři, protože většinou záchranné lodě přijedou pozdě? Jsou to politici zemí, kteří umožňují pašerákům vydělávat peníze? Jsou to politici, kteří tyto migranty zvou do svých zemí? Jsou to politici zemí, kteří odmítají či váhají vyslat jasný signál návratové politiky, příliš dlouho váhající určit pravidla a důsledně vyžadovat jejich plnění, tak aby to eliminovalo počty migrantů, jejichž cesta může skončit ve smrtelné síti pašeráků? Jsou to lidé, kteří podlehnou vizi snadného života a zabezpečení v Evropě natolik, že vědomě riskují svůj život a často i život svých dětí?

Řešení není v tlaku na členské země Evropské unie k přijetí povinných kvót, ale uzavření a přísná kontrola vnější hranice Evropské unie po vzoru uzavření balkánské trasy. To je jedna z cest jak se může těmto tragickým událostem předcházet.

Efektivní a skutečná pomoc je mezinárodní tlak na dodržování mírových dohod, zavedení a nekompromisní dodržování sankcí vůči jakékoliv agresi, rozvojová a humanitární pomoc zaměřená na obnovu či zlepšení životních podmínek v zemích potýkajících se s problémy.

Není řešením zajištění „bezpečné cesty do Evropy,“ ale pomoc při zajištění ,,důstojného života ve vlastní zemi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.