Váhalová (ČSSD): Rada Evropy chrání svobodu medií

11.05.2014 20:03 | Zprávy

Koncem dubna se uskutečnila v Senátu již V. konference o lidských právech, kterou pořádala 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR PaedDr. Alena Gajdůšková, tentokrát na téma „Evropské standardy v médiích“.

Váhalová (ČSSD): Rada Evropy chrání svobodu medií
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Konference navázala na právě probíhající diskusi o roli  medií veřejné služby a připravovanou  novelizaci legislativy v oblasti médií veřejné služby.  Může být také inspirací pro pracovní skupinu, která vznikla na Ministerstvu kultury ČR s  cílem  prodiskutovat základní parametry médií veřejné služby,   před samotnou přípravou přesného znění zákonů.

Bez     svobodných,    nezávislých   a    diverzifikovaných médií  je   těžko   možné    budovat   skutečně   demokratickou společnost. Z  tohoto  důvodu  například Rada Evropy, prakticky od svého vzniku,  vytváří   obsáhlý   souhrn standardů,  jež mají  za úkol chránit média před zasahováním, jak je to   upraveno v čl.  10 Evropské úmluvy o lidských právech.

Tyto standardy  posuzují  úkoly a povinnosti, které vyplývají z tohoto článku a současně díky  soustavnému přezkumu  jsou dlouhodobé a   platné  i  když se mediální prostředí radikálně mění.

Velkou pozornost Rada Evropy věnuje i  mediím veřejné služby,   které mimo jiné,   pomáhají nastolit rovnováhu proti riziku,  že   dojde  ke zneužití moci,  jestliže nastane silná  koncentrace   médií   a   nových   komunikačních služeb.

Jsou tedy  základním   komponentem  mediálního prostředí  v demokratických   společnostech. Současně  je  třeba  také vnímat,  že v dnešní době tyto media veřejné služby  čelí v rychle  se  měnícím prostředí zásadním výzvám, které mohou ohrozit jejich  existenci. Jak je vidět  Rada Evropy  se  snaží   chránit svobodu medií.

Závěrem mého příspěvku předneseného na  konferenci jsem požádala, aby  zejména  média veřejné  služby,  více informovala i o činnosti Rady Evropy. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.