Váhalová (ČSSD): Reforma společné zemědělské politiky

12.02.2017 7:33

Stále více zemí a občanů Evropské unie volá po reformě a právě v tuto dobu Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci o budoucnosti společné zemědělské politiky. Zemědělská politika je jednou z nejstarších politik EU a její kritici už dlouho volají po aktualizaci a zjednodušení. Je více než potřeba konstruktivně reagovat na současné politické, environmentální a hospodářské výzvy.

Váhalová (ČSSD): Reforma společné zemědělské politiky
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Evropská komise učinila krok správným směrem, když se rozhodla v první fázi pro modernizaci a zjednodušení společné zemědělské politiky oslovit veřejnost, prostřednictvím tříměsíční konzultace.  

Na základě reakcí a příspěvků veřejnosti pak komise definuje priority zemědělské politiky do budoucna.  Potřebujeme zemědělskou politiku, která přispěje k posílení zaměstnanosti, hospodářskému růstu a udržitelnému rozvoji na venkově.

Velmi vítám slova komisaře EU pro zemědělství a rozvoj venkova Phila Hogana, který při zahájení této veřejné konzultace řekl: „Dnes jsme učinili další kroky k modernizaci a zjednodušení společné zemědělské politiky 21. století. Touto veřejnou konzultací žádáme všechny zainteresované subjekty i jednotlivce, které budoucnost potravinářství a zemědělství v Evropě zajímá, aby se zapojili do formování politiky určené všem evropským občanům. Výsledky této veřejné konzultace přímo ovlivní plán budoucí společné zemědělské politiky, který předseda Juncker oznámil v prosinci minulého roku. Společná zemědělská politika již dnes přináší občanům Evropy řadu pozitivního z hlediska zabezpečení dodávek potravin, životaschopnosti venkovských oblastí a jejich životního prostředí i přínosu k opatřením v oblasti klimatu. Jsem si jistý, že vytvořením plánu do budoucnosti toho může dosáhnout ještě více. Musíme ji však zdokonalit a dodat novou energii. A samozřejmě ji také musíme odpovídajícím způsobem financovat.“ 

Veřejná konzultace bude trvat 12 týdnů, kdy zemědělci, občané, organizace a další zainteresované strany mají možnost zaslat svůj názor na budoucnost společné zemědělské politiky. Výsledky konzultace komise přislíbila použít při vypracování návrhu sdělení o možné reformě společné zemědělské politiky, které předloží do konce roku 2017.

Společná zemědělská politika funguje od roku 1962 a je jednou z nejstarších politik EU. Její poslední reforma se uskutečnila v roce 2013, ale od té doby došlo k několika důležitým událostem v podobě zvýšené nejistoty na trhu, jednání o změně klimatu a propadu cen způsobených i ekonomickými sankcemi vůči Rusku.

Zájemci o tuto konzultaci se mohou o další informace obrátit zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…