Valachová (ČSSD): Děti si zaslouží důstojné bydlení, a tím ubytovny nejsou

02.04.2019 16:21

Komentář na facebookovém profilu k bydlení dětí ohrožených chudobou

Valachová (ČSSD): Děti si zaslouží důstojné bydlení, a tím ubytovny nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Dneska jsem (kromě jiných akcí) na kulatém stolu a pak na tiskové konferenci. Vše se týká bydlení. Senioři a děti jsou ti nejzranitelnější. Zaslouží si na prvním místě důstojné bydlení. A tím ubytovny nejsou! Cenově dostupné a kvalitní bydlení musí garantovat stát a obce, musí odstranit bariéry a zajistit kvalitní standart. Na zákoně o bydlení pracujeme již příliš dlouho.

Je načase práci ukončit a předložit účinné řešení. To musí přinést společně zejména MMR, MPO a MPSV. Našla jsem zajímavý text v LN. NKÚ ústy pana Kaly říká, že máme "zasukovaný stát" (kdo neví, co je tím myšleno, nechť vezme sekyrku a jde chvíli štípat dříví, přijde na to velmi rychle). Musím přiznat, že tento příměr je velmi trefný.

Jedno z témat dnešního kulatého stolu je, kolik nás vlastně to nedostupné bydlení stojí jinde. Vzpomínám si, jak v roce 2005 začínala debata na toto téma stylem: Klid, nás se to netýká, nemáme ghetta jako na Západě. Prostě pohodička.

No. Tak už je máme a je jich čím dále, tím více. Bydlení už je problém skoro pro každého mladého člověka i pro osamoceného seniora. "Stát by měl podle kontrolorů také lépe plnit svou roli, pokud jde o bytovou politiku a definovat sociální bydlení. Do podpory bydlení stát v letech 1997 až 2017 investoval 232 miliard korun, přesto NKÚ zjistil, že v některých oblastech se situace zhoršovala. Roste například počet sociálně vyloučených lokalit i počet obyvatel v nich. Podle NKÚ přitom hrozí, že dostupnost bydlení pro různě ohrožené skupiny obyvatel se bude nadále zhoršovat." To se píše v onom článku v Lidových novinách.

Největší ránu dostávají přitom severní Čechy a severní Morava. Jako by už těch ran nebylo dost. V dostupnosti bydleni bude alfou i omegou úspěchu, zda dokážeme najít fungující řešení podle regionů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce