Valachová (ČSSD): K systémovému navyšování penzí docházelo každý rok

30.07.2021 12:10

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 30. července k návrhu na změnu zákona o důchodovém pojištění.

Valachová (ČSSD): K systémovému navyšování penzí docházelo každý rok
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, mimořádně jsme se dnes jako Sněmovna sešli z jednoho jednoduchého důvodu, a sice, že chceme pokračovat v tom, aby byla pravda v České republice, že senioři a seniorky po celoživotní práci a výchově dětí a odevzdání toho, co celý život budovali z hlediska hodnot v této zemi, tak také my že jim dokážeme zpátky vrátit to, co si zasloužili, a konečně jim zajistíme důstojné důchody.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Víte, že po mnoho let se vláda snaží narovnat to, co se stalo v době hospodářské krize, ale také v době tzv. Drábkových, Šiškových a Kalouskových reforem. Trochu mě mrzí, že někteří mí předřečníci tady na to zapomněli. A není to o tom, že by byl někdo nehospodárný, nebo chtěl někdo rozhazovat, ale je to o tom, co je absolutně normální. A sice, pokud se někdo podílí - a v tomto případě jsou to naši důchodci a důchodkyně, na vybudování hodnot a bohatství republiky, tak je logické, že pokud už potom nemohou aktivně chodit do práce, tak se také mají podílet na tom, že jejich důchody jsou důstojné a umožňují jim zajištění jejich základních životních podmínek.

V minulých letech jsme k návrhům vlády my všichni poslanci napříč politickým spektrem hodně zlepšili a určitě po těch několika letech jsou naše důchody důstojnější. Přesto nemůžeme být úplně spokojeni a já nesouhlasím se svými předřečníky, že by to snad mělo být nějaké předvolební rozhazování. To by byla pravda, kdybychom těch minulých pět nebo sedm let nedělali nic a všichni tady měli mlýnek a vůbec by nás nezajímalo, jak důchody v České republice vypadají. To se, kolegyně, kolegové, jak víte, nestalo. Naopak, každý rok docházelo k systémovému navyšování penzí v České republice a bylo to dobře. Dnes se scházíme, abychom nad zákonnou valorizaci zvýšili důchody tak, abychom zohlednili, že přece jenom výpočet valorizace počítá s úrovní hladinou cen z předchozího roku. A všichni víte, že v letošním roce dochází k dalším různým ekonomickým změnám a také k dopadu covidových opatření. A celkově ekonomika Evropy a světa prochází významnou proměnou. Takže z mého pohledu tohle je správně, je to poctivé, je to spravedlivé, je to fér a je dobře, pokud dneska a já věřím, že se to podaří a poslanecký klub sociální demokracie o to usiluje, navýšit nad zákonnou hranici naše důchody seniorů a seniorek o minimálně 300 korun.

Druhou věc, kterou chci zdůraznit, a zase to nepokládám za něco, co by nebylo v pořádku, protože víte, že jsme dlouhé roky v tomto funkčním období, ale i v předchozím funkčním období skrze různé komise pro spravedlivé důchody a důchodovou reformu napříč politickým spektrem hledali cestu, kde je ta politická shoda, jak přistoupit k tomu, abychom narovnali takzvané staré důchody, důchody starodůchodců, které jsou opravdu i přes zvyšování v předchozích letech stále velmi nízké. A tady si troufám říct, že důchody těch, co odcházeli do důchodu v 90. letech, tak že jsou skutečně stále nízké i přes ono zvyšování. Mluvila o tom ministryně práce a sociálních věcí, pokud mluvila o důchodech, které nepřesáhnou 10 000 Kč.

Tady jsme se přece shodli i napříč politickým spektrem, že právě cesta zohlednění péče o děti a tedy výpadku příjmu, ať se jednalo o ženu či muže, převážně to samozřejmě byly ženy, naše důchodkyně, tak abychom se shodli na tom, že výchovné, tedy minimálně 500 Kč za každé vychované dítě s tím, že víte, že je tam hranice maximálně tří let na zohlednění zvýšení důchodu, tak věřím, že tohle je shoda, kterou jsme nalezli i v rámci komise nad spravedlivými důchody, a že napříč politickým spektrem se na tom shodneme a pod návrhem, který jsme předložili a který byl také koaličně projednáván, tak výchovné směrem k vychovaným dětem a zvýšení důchodů v tuto chvíli dnes schválíme.

Zase to nepokládám za žádné populistické gesto, protože to je zkrátka shoda napříč politickým spektrem. A naopak bych byla velmi nerada, aby se to stalo předmětem politikaření. A byla bych ráda, abychom přijali i to z hlediska rozpočtové odpovědnosti a nastavili účinnost tak, abychom zvládli výchovné za vychované dítě pro ženy a muže a tedy to, že byly jejich příjmy sníženy, schválit i s ohledem na státní rozpočet a také tak vyšli vstříc nějaké naší hospodářské strategii, jak se vypořádat s dopady hospodářské krize.

Shrnuji. Prosím, kolegyně, kolegové, podpořme valorizaci nad zákonnou mez dnes a prosím shodněme se napříč politickým spektrem na zavedení výchovného, schvalme výchovné a ani v jedné věci z těchto věcí nepolitikařme. Naopak je to věc, na které jsme se dlouhodobě shodovali. Pojďme to schválit. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice