Valachová (ČSSD): Na postupu ministryně práce a ministerstva nevidím žádných chyb

09.05.2019 13:41

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2019 - reakce na diskusi o práci Komise pro spravedlivé důchody

Valachová (ČSSD): Na postupu ministryně práce a ministerstva nevidím žádných chyb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Faktická poznámka ke stávající důchodové komisi. Já si myslím, že za necelý třičtvrtěrok, možná řekněme půlrok, kdy aktivně tato důchodová komise pracuje, si myslím, že z hlediska veřejného prostoru máme zdaleka nejvíc informací, co jsme kdy měli za posledních 15 let v oblasti důchodové problematiky. Co se týká aktivity stávající ministryně Maláčové, tzn. osobní aktivity, že osobně se účastní jednání, osobně komentuje postoje, osobně je formuluje, tady to je také velká novinka. Podotýkám bez ohledu na předchozí koaliční uspořádání nebo opoziční uspořádání v minulých 15 letech. A jenom bych chtěla říct, že stávající důchodový systém rozhodně, jeho udržitelnost a otázka demografického vývoje, nebyla řešitelná pouho pouhým druhým pilířem. Ten nebyl samospasitelný, potřebovali jsme hlubší zásahy, zásahy, které vznikly za doby pravicových vlád pod vedením ODS se týkaly tzv. malé, podle mého soudu nepovedené důchodové reformy, a nedokončené velké důchodové reformy. Nedokončené. Takže byla bych ráda, kdybychom se vrátili k věcné debatě a nejenom na půdě důchodové komise, ale také tady se snažili o to, abychom demografický vývoj, který je samozřejmě nezvratný, zvládli.

A poslední poznámka; jakékoli změny, na kterých se shodneme napříč politickými stranami a musíme se na nich napříč politickými stranami shodnout, musí být zafinancovány státním rozpočtem. Jistě víte, vážení kolegové, prostřednictvím předsedajícího, že v tuto chvíli se vláda musí vypořádat s tím, aby splatila dluhy směrem ke stávajícím důchodcům z hlediska výše jejich důchodů. Hledáme pokrytí navýšení o dalších 900 korun od 1. ledna a je jasné, že jakékoli výstupy, byť budou věcně správně, musí jít ruku v ruce se státním rozpočtem a se střednědobým výhledem rozpočtu. Proto nevidím na postupu ministryně práce a Ministerstva práce žádných chyb a myslím si, že následující měsíce mně dají zapravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…