Válek (TOP 09): Neznám letní a podzimní rozpis pana premiéra k obsazování Ministerstva zdravotnictví

03.06.2021 21:06

Projev na 106. schůzi Poslanecké sněmovny 3. června 2021 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Válek (TOP 09): Neznám letní a podzimní rozpis pana premiéra k obsazování Ministerstva zdravotnictví
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Je to škoda, že se neposuneme k závěru, ale tak já se rád tady pobavím. Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové z vlády, vážené poslankyně a poslanci, tak já teď jsem lehce zmaten. Prostřednictvím pana předsedajícího kolega Nacher nabádal ke spolupráci a prostřednictvím pana předsedajícího pan poslanec Janulík naopak říkal, že když jsme v té opozici, ať máme jaké nápady chceme, tak ať táhneme, protože v podstatě až vyhrajeme volby, tak ty naše nápady... Možná byste se měli první, přátelé z koalice, dohodnout, jak to tedy míníte, jestli tedy ano spolupráce, nebo máme ty svoje nápady si schovat, až vyhrajeme volby.

A já jsem nesmírně rád a opravdu jsem upřímně rád, že koalice ANO, ČSSD s podporou komunistů je jednotná ve svém postoji k euru; doufám, že je to ten postoj komunistů, a i istanbulské úmluvě. Ta jednotnost v koalici mě nesmírně těší. Jsem rád, že i v jiných postojích je jednotná. Uvidíme v dalších hlasováních.

Kdybych argumentoval stejně prostřednictvím pana předsedajícího jako pan poslanec Nacher, použil bych ohledně toho, proč jsme nepodepsali nějaký materiál, který tady údajně koluje několik měsíců a týká se demise vlády, je to úplně stejné, proč pan poslanec Nacher prostřednictvím pana předsedajícího neposlal, nepodepsal návrh zákona na odškodnění obětí z roku 1969. Je to jednoduché, protože já jsem nenašel dost času a trpělivosti, abych mu ho dal k podpisu. Kdybych za ním přišel a požádal ho, protože je to slušný člověk a vážím si ho, tak jsem přesvědčen, že by ho podepsal. Nikdy, nikdy! bych si netroufl mu říct, že nepodepsal nějaký dokument jenom proto, že o to nebyl požádán. A mě jako předsedu klubu TOP 09 nikdy nikdo nenabídl, abych dal svůj podpis pod tuto podobnou schůzi, jako je naše. Já jsem o nic takového nebyl požádán. Pokud nějaké hnutí, nějaká strana něco takového iniciovala, pak bych čekal, že předseda té strany nebo předseda klubu přijde za mnou a řekne: chcete připojit podpisy pod tuto výzvu, pod tuto mimořádnou schůzi? Takto to tady funguje.

A co se týče té spolupráce, já opravdu považuji za velmi nekorektní vůči mé osobě napadání ze spolupráce. Já jsem se opravdu snažil a snažím se, a čekal bych, že to ministr zdravotnictví potvrdí, spolupracovat. Snažím se o to, snažím se být korektní. Anticovid tým opakovaně nabízel ministrům spolupráci - ministrům zdravotnictví - a není moje vina, že než jsme byli schopni se potkat na schůzce, tak je premiér odvolal. Za to já nemůžu! S panem ministrem Blatným, který vydržel déle než jeho předchůdci, tak jsme se potkali. Když už jsme se domluvili, když už se to začalo dařit, bum a objevil se pan ministr Arenberger. Já doufám, a teď tady veřejně, aby to slyšeli diváci, abyste to slyšeli vy, kolegové, abyste to slyšeli vy, milí, vážení a drazí ministryně a ministři, nabízím spolupráci Anticovid týmu. Pokud tato vláda bude pokračovat, já jsem připraven a celý Anticovid tým je připraven spolupracovat, ale já neznám letní a podzimní rozpis pana premiéra, co se týče obsazování Ministerstva zdravotnictví. A je možné, že za dva týdny, tři týdny budeme mít opět nového ministra zdravotnictví. A nebude to moje chyba, že ta spolupráce nebude fungovat. Tak prosím, prosím, nedělejme věci, které zbytečně dráždí k technickým a dalším poznámkám. Pojďme se posunout dál.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.