Valenta (KSČM): Další „kádrovací hon“ zůstal v Plzni bez trofeje

27.01.2014 17:57

Bouřlivá, často však v nekonstruktivním a dogmatickém duchu vedená, debata se odehrála při volbě nového hejtmana Plzeňského kraje. O mediálně vděčný rozruch se starali zejména zástupci názorové platformy tzv. otevřeného dopisu „Proti zvolení pana Šlajse do funkce hejtmana“. Ti také založili facebookovou stránku pod názvem „Nechceme politruka komunistické armády novým hejtmanem Plzeňského kraje“.

Valenta (KSČM): Další „kádrovací hon“ zůstal v Plzni bez trofeje
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Oprostím-li se od ideologických demagogií, názorových zkratek a jednotlivostí umně vytrhávaných pravicovými politiky a některými přítomnými signatáři z  kontextu, je mojí povinností zmínit zásadní fakta.

ČSSD obdržela v krajských volbách 2012 plných 41 519 hlasů, což činilo skoro 25% platných voličských hlasů. Bývalý důstojník ČSLA, předseda útvarové organizace KSČ, Václav Šlajs získal na své stranické kandidátní listině 1126 preferenčních hlasů a stal se tak v tomto ohledu sedmým nejoblíbenějším sociálnědemokratickým kandidátem. Jeho spolukandidující „přátelé“ získali počet preferencí obdobný. S výjimkou exhejtmana kraje a současného ministerského nominanta Milana Chovance, který byl oblíben voliči ještě nepoměrně více. Z této povolební statistiky jednoznačně vyplývá, že nepopiratelným právem této politické strany je navrhnout na post hejtmana toho, koho uzná vhodným, a to přirozeně po dohodě s koaličním partnerem KSČM.

Petici, proti zvolení ekonomického náměstka Václava Šlajse novým hejtmanem, podepsalo přibližně 2 760 lidí. Nezřídka se však mezi podpisy nacházely osoby reálně neexistující, tedy s fiktivními jmény nebo lidé, kteří se Šlajsem nikdy nepřišli do kontaktu, uvádějící svá bydliště v Německu, Itálii či Anglii, ale i jiní, žijící mimo Plzeňský kraj. Na vytvořené FB stránce se objevilo 206 sympatizantů, často identických se jmény osob podepsaných pod „otevřený dopis“.

Přes značný respekt k projevu vůle občanů, tolik nutnému pro samotnou existenci přímé demokracie, musím při svém zhodnocení bohužel konstatovat, že se v tomto případě opět jednalo spíše o „metodu kádrového honu“, tolik zneužívanou v posledních letech proti exponentům levice. 

K doplnění uvádím, že mezi iniciátory protestu patřily také osoby stojící například za pojmenováním mostu v Koperníkově ulici v Plzni po souzeném pedofilovi, exhibicionistovi a hulvátském alkoholikovi Ivanu Martinu Jirousovi, mezi jemu podobnými zvanému poměrně přiléhavě „Magor“. Jestliže se jim to však tehdy, za neblahého přispění politiků ODS a TOP 09, bohužel podařilo, dnes již odešli s nepořízenou.

Záměr iniciátorů protestu byl však od samého prvopočátku, i přes jiné, pozornost odvádějící  mimikry, politicky velice průhledný: nejprve zamezit Šlajsovi obsadit post hejtmana a poté se obdobnými kroky podílet na demontáži koalice levicových stran, tedy těch subjektů, kterým byla dána ve volbách občany Plzeňského kraje tak významná důvěra a nakonec odevzdání politické moci do rukou pravice. V Plzeňském regionu již dlouhodobě zprofanované, minimálně podle výsledku posledních parlamentních voleb!

Za explicitní podpory poslance Jiřího Pospíšila a několika dalších opozičních zastupitelů byli u diskusního mikrofonu využiti i místní středoškolští studenti. Alespoň jsem se tak mohl dozvědět něco o názorech 18 letého hocha, který „neochvějně“ hovořil o blábolech Marxe a Lenina, nebo o přehledu jeho spolužáka, který označil Miladu Horákovou za „sociálnědemokratickou“ oběť komunistů a její „alma mater“ ČSSD by se proto měla za spolupráci s KSČM koukat stydět. Neznalost mladé generaci však nevyčítám, jaké mají dnes učitele, tak jsou a budou i vzdělaní a vychovaní.  Elementární slušností však zůstává nepokřikování na zvolené zastupitele při jednání nebo chybějící ruce v kapsách v době, když sami veřejně hovoří.

Na samotný závěr konstatuji, že Václav Šlajs byl hejtmanem kraje zvolen. Byla tak respektována většinová vůle voličů Plzeňského kraje a zachovány základní principy demokratického zřízení. S podivem zůstává, že proti novému hejtmanovi hlasovali zastupitelé ODS. Přitom Jiří Pospíšil v pořadu Otázky Václava Moravce, 12. ledna tohoto roku, doslova uvedl: „V parlamentní demokracii je klíčové, že kandidát má mandát od voličů“ a jeho stranický předseda Petr Fiala na stejném fóru o pár dní později sdělil, že: „Klíčovou institucí demokracie jsou politické strany“.  Je smutné, že si to ale na půdě krajského zastupitelstva dámy a pánové z ODS, bohužel pro občany, odmítli již myslet znovu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Valenta - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…