Valentová (TOP 09): Ženy jsou více ohroženy chudobou

07.04.2018 8:37

Základním principem každé vyspělé společnosti je rovnost mezi muži i ženami, podpora rovné účasti žen i mužů na trhu práce. Nesmí existovat rozdíly v zaměstnanosti, přístupu ke vzdělání a ve vědě. Toto je jeden ze základních principů EU, tzn. i u nás.

Valentová (TOP 09): Ženy jsou více ohroženy chudobou
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Stále roste podíl žen v manažerských pozicích, ženy tvoří více než polovinu studentů vysokých škol. Přesto stále přetrvávají staré genderové vzorce – je méně žen, které vystudovaly obory matematiky, přírodních věd, informatiky, stavebnictví a architektury. Také v politice je velmi málo žen. I dnes ženy vykonávají stále častěji většinu prací v domácnosti a pečují o rodinu. To je překážkou k tomu, aby ženy vykonávaly zaměstnání srovnatelné se zaměstnáním mužů.

Práci tak lze, stejně jako v historii, rozdělit na tzv. „více ženskou“ a „více mužskou“ práci. Do tzv. „ženské práce“ patří v povědomí lidí např. zaměstnání jako knihovnice, učitelky ZŠ a MŠ, zdravotní sestry, práce v sociální sféře a v pomocných profesích. Tato práce pak bývá méně placena (třebaže není pro společnost méně významná) než práce tzv. „mužská“ jako např. těžba, lesnictví, výroba energie, stavebnictví, doprava, obrana. Předpokládá se, že tato práce vyžaduje více síly, samostatnosti, odbornosti, potřeby činit odvážná rozhodnutí a tedy i vyšší finanční odměnu.

Tyto rozdíly jsou kromě nutnosti péče o rodinu dány především i fyziologickými rozdíly mezi muži a ženami.

Nerovnost mezi muži a ženami má tedy mnoho dimenzí.

Ženy jsou prostě více ohroženy chudobou. Je rozhodně nutné podporovat nejen rovné příležitosti pro muže a ženy ve vzdělávání, zaměstnání a podnikání a stejné platy za práci stejné hodnoty. Při tom by měly být respektovány biologické rozdíly mezi muži a ženami. Společnost by též měla kompenzovat ženám jejich znesnadněnou možnost zaměstnání, kdy ho nemohou vykonávat pro ranou výchovu dětí.  Jakým způsobem by měla tato kompenzace probíhat, je věcí sociální a kulturní úrovně společnosti.

Jana Valentová, předsedkyně TOP 09 Mladá Boleslav
ekonomka základní umělecké školy, auditorka GDPR a matka samoživitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…