Válková (ANO): Radek Vondráček vždy dbal na to, že je hlavně předsedou sněmovny

23.11.2021 18:45

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2021 ke kandidatuře poslance Radka Vondráčka na funkci místopředsedy sněmovny

Válková (ANO): Radek Vondráček vždy dbal na to, že je hlavně předsedou sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Slibuji, že nebudu zdržovat nad míru, ale přece jenom, ač bych nechtěla sklouznout k nějakému laudatiu na Radka Vondráčka, si neodpustím upozornit před tou volbou, která je tajná a nevím, jestli někoho ovlivním, když vidím naše počty ve sněmovně, ale ti, kteří tady zůstali, tak se budu snažit, aby si připomněli řadu situací, kdy on, když vedl Sněmovnu v minulém volebním období, a byly to někdy situace velmi bouřlivé a dramatické, a nejednalo se jenom o pandemickou situaci, ale i o politické vášnivé debaty, tak vždycky zůstal nestranný, nezávislý, musím říct, že někdy až se některým z nás zdálo, že by přece jenom trošku si měl vzpomenout, že je členem hnutí ANO, ale on vždycky striktně dbal na to, že je hlavně předsedou Poslanecké sněmovny, a nesklouzl do té politické roviny. A to ho v mých očích přinejmenším, Radka Vondráčka, katapultuje opravdu na místo, které bychom měli zvážit, zda mu jej tajnou volbou nepřisoudit i v 9. volebním období, čili pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ne předsedy, tady respektujeme výsledky voleb, nicméně místopředsedy.

Samozřejmě všichni z nás víme, že další v úvahu přicházející - v úvahu přicházející, tajné volby jsou tajné volby a nikdy nevíme, jak dopadnou - funkce je předseda ústavně-právního výboru. Velmi prestižní mezi právníky, jak ráda bych byla předsedkyní ústavně-právního výboru, ale los na mě tentokráte nepadl a jsem předsedkyní mandátového a imunitního, jak víte, čili velmi prestižní funkce nebo pozice mezi právníky, a určitě bych mu ji z plného srdce přála, nicméně si myslím, že on je tou kontinuitou a i představitelem těch dobrých mravů. A já si myslím, že jeden taneček, jak jsem dneska říkala na poslaneckém klubu, a poslanci a poslankyně se mně smáli, byť nebyl zrovna tím nejlepším důkazem o tom, že respektuji důstojnost Poslanecké sněmovny, ale jeden jediný taneček a jeden přešlap možná v tom, že nebyl v roušce tam, kde měl být a měl být vzorem pro ostatní spoluobčany, je opravdu otázkou, jestli tato pochybení jsou dostatečná při tom hodnocení, zda bychom přece jenom neměli zvážit, jestli v zájmu kontinuity, nestrannosti, nezávislosti, slušných způsobů a dobré reprezentace nehodíme tu kartičku, kterou budeme za chvilku vyplňovat, čili tím, že zakroužkujeme příslušné jméno, tak jestli toto učiníme či nikoliv, abych se do toho nezapletla.

V každém případě můj hlas dostane, jinak bych tady ani nevystoupila, a myslím si, že by nás dobře jako Poslaneckou sněmovnu reprezentoval. Věřím tomu, že i hnutí ANO by reprezentoval v tomto ohledu dobře, ale nás všechny jako Poslaneckou sněmovnu nepochybně.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…