Válová (MSD): Rudý hadr dráždí nejen býka, ale i komentátory

19.01.2015 15:09

České mediální kolbiště v minulých týdnech opět předvedlo, že slovo „bohumín“ prostě žije a že stále představuje rudý hadr, zejména na pravicově orientované novináře.

Válová (MSD): Rudý hadr dráždí nejen býka, ale i komentátory
Foto: ČSSD
Popisek: Lucie Válová

Oním rozzuřeným býkem se tentokrát stal komentátor z Lidových novin. Zveřejnil text „Ignorantské mládí ČSSD“ (lidovky.cz, 9. 1. 2015) zřejmě jako reakci na můj článek „Od anti-komunismu k prekariátu, od mediálního tématu k potřebnému“, cssd.cz, 8. 1. 2015). Problém je, že nešlo o reakci, protože porovnáním inteligence tohoto novináře a obsahu jeho sdělení musíme dojít k závěru, že můj blog ani číst nemohl.

Ve svém textu jednak upozorňuji na známý fakt, že antikomunismus není opakem slova komunismus, ale strategií politického boje, která svými technikami odstrašuje potenciální příznivce sociální demokracie. Za druhé seznamuji čtenáře a čtenářky s usnesením jednoho vzdělávacího semináře Mladých sociálních demokratů, které si ve svém prohlášení plně uvědomuje závažnost slova „bohumín“. Lidem, kteří ve svých 15 letech vstupují do naší organizace, bylo v době přijetí tohoto usnesení pět let. Nejen toto „ignorantské“ mládí, ale ani moudré stáří často neví, co bohumínské usnesení vlastně říká, natož s jakými dalšími stranami zakazuje spolupráci. (Mnohé z nich navíc již neexistují). Na našich vzdělávacích akcích své členy a členky o tomto učíme právě proto, aby mohli naplňovat naše heslo „přemýšlíme, vnímáme a bojujeme – chceme spravedlivý stát“.

A do třetice, můj článek vůbec nehovoří o tom, že Mladí sociální demokraté chtějí bohumínské usnesení rušit. Ba naopak. Mladí sociální demokraté si plně uvědomují jeho závažnost a já zcela rozumím, jak významným symbolem se stal. V mediálním prostoru je bohužel rudým hadrem, který vydráždí veškeré debaty o jeho aktuálnosti a smyslu na dva nesmiřitelné póly alias řešení, která jsou sociálně demokratickým přestavitelům a představitelkám podbízena: nezrušit a vynucovat zákaz spolupráce na všech úrovních (což se nyní v praxi neděje) anebo zrušit a tím de facto přitakat otevřené spolupráci s komunisty na vládní úrovni (což je nesmyslná zkratka a extenzivní výklad).

Řeknu to raději jasně a srozumitelně: nevedeme debatu o tom, zda navrhovat zrušení bohumínského usnesení a náš seminář o antikomunismu si ani žádné takové cíle nevytkl.

Za vzrušené stavy ale nikoho neodsuzujme. I já mám své rudé hadry. Jsou jimi zprávy o tom, máme chodit venčit prasata k mešitám, že rodiče nemají na obědy pro své děti, že vzdělávání hendikepovaných studentů nemá probíhat inkluzívně, že ženy stále berou nižší plat za stejnou práci než muži a že mladí lidé nemohou sehnat práci vůbec, protože jsou buď překvalifikovaní anebo bez praxe. Mladí sociální demokraté na toto téma vedli minulý rok kampaň, kde svým klipem „Sex v práci“ chtěli upozornit na vysoké číslo nezaměstnaných mladých lidí nejen v ČR, ale i v Evropě. Tenkrát komentátoři zdrojový podklad našli a shlédli, i když otázka „A vy provozujete sex v práci?“ nebyla zrovna tou, jakou bych očekávala. S trochou nadsázky, kterou nyní výrazně akcentuji, se mi chce vykřiknout, že doufám ve světlé zítřky.

Autorka je předsedkyní MSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie