Vandas (DSSS): Pro Duchcov to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu

07.11.2014 9:59

Historický průlom. I tak se dá hovořit o ustavujícím čtvrtečním zasedání zastupitelstva v Duchcově na Teplicku. Poprvé za svoji existenci je Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) ve vedení města a má svého radního.

Vandas (DSSS): Pro Duchcov to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu
Foto: DSSS
Popisek: Tomáš Vandas, předseda DSSS

Koalici v Duchcově utvořily společně DSSS, ČSSD a KSČM, což v součtu znamená 12 mandátů z 21 členného zastupitelstva. Dosavadní starostka Bártová tak se svým uskupením Šance pro Duchcov skončila v opozici, stejně tak jako ODS, TOP 09 a Duchcov – město rovnosti (dohromady 9 mandátů).

Novým starostou Duchcova byl zvolen Zbyněk Šimbera (ČSSD) a místostarostou Stanislav Strohmeier (KSČM). Předseda krajské organizace DSSS Ústeckého kraje Jindřich Svoboda byl zvolen do rady města a bude i předsedou bezpečnostní komise, k nové koalici uvedl: „Ihned po zveřejnění konečných výsledků komunálních voleb v Duchcově mi bylo jasné, že je pouze jediná možnost, jak sestavit většinovou koalici bez politického hnutí Šance pro Duchcov (za které kandidovala i minulá starostka Bártová). I když jsme zpočátku měli problém jít do koalice s některými členy za KSČM, tak nakonec po velké čistce zvolených zastupitelů ve zmiňované straně (mandátu se postupně vzdalo 8 zastupitelů) jsme došli ke stavu, ve kterém si dokážeme koalici s KSČM představit.

Pouze jeden ze čtyř zvolených zastupitelů je členem KSČM a ostatní tři jsou nezávislí kandidáti. Se spoluprací s ČSSD nebyl problém žádný a celkem rychle byla uzavřena vzájemná dohoda, ze které následně vznikla koaliční smlouva. Za sebe jsem upřímně rád, že se nám podaří prosazovat naše programové body a konečně postupně měnit Duchcov v bezpečnější město, což by šlo z opozice jen velmi těžko, jestli vůbec..."

Ustavující zasedání zastupitelstva v Duchcově sledoval také předseda DSSS Tomáš Vandas, který vidí vznik koalice pozitivně. „Měl jsem možnost hovořit se zástupci komunistů i socialistů v rámci koaličních jednání a musím říct, že jejich přístup byl naprosto korektní a férový. Myslím si, že to pro Duchcov a pro místní občany to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu,“ dodal Vandas.

V sedmičlenné radě města budou mít ČSSD a KSČM po třech zástupcích, dělníci obsadí jeden post.

Nová koalice se chce v programu zaměřit zejména na bezpečnost občanů ve městě, zefektivnit práci městské policie, včetně asistentů prevence kriminality, důrazně postihovat rušení nočního klidu, znečišťování nebo poškozování veřejného majetku, nebo majetku jiných osob a s městem neprojednané zábory veřejného prostranství.

Mezi další programové priority patří například lepší hospodaření s finančními prostředky města, lepší dopravní obslužnost, pro děti do 12ti let a občany nad 65 let prosadit městkou dopravu zdarma, zefektivnění bytové politiky, zasadit se o udržení provozu městské nemocnice a spolupracovat s jejím vedením a pomáhat při řešení případných problémů.

Účast dělnické strany v duchcovské vládnoucí koalici znamená signál veřejnosti a do ostatních měst a obcí v České republice, že DSSS je stranou, se kterou se ty ostatní již nebojí spolupracovat. I když se to asi Lidovému domu líbit nebude…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: DSSS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.