Ve dvou silnější: Svobodní a Soukromníci nabízejí šanci na změnu

06.01.2016 18:15

Koalice bude bojovat za svobodu, soukromí, bezpečnost a prosperitu

Ve dvou silnější: Svobodní a Soukromníci nabízejí šanci na změnu
Foto: Svobodní
Popisek: Předsedové Petr Mach a Petr Bajer

Vrcholní představitelé Svobodných a Soukromníků dnes v Praze podepsali dohodu o koalici pro krajské volby. Nová koalice nese název SVOBODNÍ A SOUKROMNÍCI a staví na těchto tezích: obrana svobody a soukromí, boj proti bobtnající státní byrokracii i nesmyslným evropským regulacím či hájení tradičních kulturních hodnot. Dnes podepsaná rámcová dohoda otevírá především možnost k utváření koalic v jednotlivých krajích. Obě strany už spolupracují delší dobu, například v říjnu loňského roku uspořádaly společnou demonstraci na Václavském náměstí.

Následovala tisková konference, na níž představitelé obou stran vysvětlili, co je ke spolupráci vede.

Předseda Svobodných Petr Mach:

„Je to významná událost pro českou politickou scénu. V Evropském parlamentu hájím svobodu občanů proti evropské byrokracii. Se stejnou intenzitou je ale nyní, bohužel, nutné bránit občany i před politikou současné vlády, která potlačuje právo na soukromí, omezuje svobodu a napadá ty, kteří mají jiný názor. Spolupráce dvou stran s natolik blízkými programy je logickou cestou, jak zvýšit šanci na změnu tohoto kurzu.“

Předseda Strany soukromníků Petr Bajer:

„Je to důkaz, že se středopravicové strany dokážou spojit. Současný stav, kdy za nečinného přihlížení velkých politických stran začíná stát sloužit zájmům konkrétní skupině velkých firem a všem ostatním hází klacky pod nohy, logicky vede všechny, kterým není lhostejná svoboda a právo na soukromí, k vyšší aktivitě. Politické spektrum je ovšem rozdrobené – hlasů zaznívá hodně, ale nejsou dostatečně silné. Naše spolupráce se Stranou svobodných občanů je tak kromě jiného i důležitým krokem k vytvoření platformy pro integraci všech, kdo se nechtějí s aktuálním vývojem české a potažmo evropské společnosti smířit."

Vše začne v krajích

Dnes podepsaná smlouva vytváří podmínky pro vznik takových koalic pro krajské volby, které voličům mohou nabídnout reálnou šanci na změnu. „I na úrovni krajů vidíme to, co u současného státu – jde o byrokratické molochy, které ztrácejí kontakt s realitou. Protékají jimi obrovské sumy peněz, přitom dopad na lepší životní podmínky lidí v regionech tomu neodpovídá. Jde o důsledek politikaření velkých stran. Věřím, že jsme schopni společně sestavit natolik kvalitní kandidátky, že se nám podaří uspět a vrátit tak do řízení krajů zdravý rozum – tedy to, že kraj je tu pro občany, kterým má pomáhat prostřednictvím podpory jejich měst, obcí a regionů,“ vysvětlil 1. místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek, který spolupráci v krajských volbách považuje za generálku na volby sněmovní v příštím roce.

„Míříme na podobné skupiny voličů. Podnikatele i zaměstnance, které mezi sebou současná vláda i Brusel cíleně rozeštvávají a hází mezi ně vidle s cílem zrodu novodobého třídního boje ze strachu z vlastní odpovědnosti. Podnikatelé a zaměstnanci jsou ve skutečnosti na jedné lodi a musí začít táhnout za jeden provaz proti současné politice české vlády i Evropské unie,“ dodal místopředseda Svobodných František Matějka, podle něhož je současným největším nebezpečím v naší zemi ministr Andrej Babiš: "Pro mě Babiš znamená to nejhorší, co se mohlo na naší politické scéně stát. Podvedl ve volbách spoustu svých voličů, když sliboval něco jiného, než co reálně dělá. Směřujeme doslova ke korporátnímu fašimu!"

Kolika krajů se nakonec bude předvolební spolupráce týkat, se ukáže v následujících týdnech. Jasno už je ale například ve Zlínském, Pardubickém či Středočeském kraji. V dalších regionech se jedná.

Strana soukromníků i Strana svobodných občanů už kampaně v řadě regionů zahájily loni na podzim. Soukromníci například rozjeli ve Zlínském a Pardubickém kraji projekt s názvem „Hledáme hejtmana“, Svobodní představili na tiskové konferenci v prosinci všechny krajské lídry, kteří vzešli z jejich unikátních primárních voleb.

Na více frontách

O návrat zdravého rozumu do politiky na všech úrovních usiluje i senátor a podporovatel Strany soukromníků Ivo Valenta. „Vítám toto spojení, tyto strany mají společné názory a chuť věci změnit. Jsme svědky toho, že stát jen tahá lidem peníze z kapes, trestá je za každý projev vlastní iniciativy a aktivity, šmíruje a vstupuje do soukromí. Prostě usiluje o to, aby společnost proměnil v poslušné stádo ovcí. Tomu se snažím ze své pozice senátora postupně vystavět hráz. Jsem rád, že se dnes podařilo položit základ pro to, aby se mohli připojit další. Třeba z pozice krajských zastupitelů,“ podotkl slovácký senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.