Veleba (SPO): František Čuba je muž, který něco dokázal

13.10.2014 9:57

Vzpomínám na to, jako by to bylo včera. Přeplněný sál v Zádveřicích ztichl a na pódium vystoupili dva muži – docent František Čuba a profesor Milan Drevjaný.

Veleba (SPO): František Čuba je muž, který něco dokázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

František Čuba byl šéfem Agrokombinátu Slušovice a profesor Drevjaný uznávaný světový odborník  na výživu skotu. Nikde jinde v České republice nebylo možno získat ty nejlepší informace z celého světa, jako zde v Zádveřicích na odborných seminářích, které organizoval František Čuba. Tehdy se psal rok 1988, prof Drevjaný žil v Kanadě a docent Čuba dokázal prosadit jeho cestu za československými zemědělci.

Vzpomínka další. Píše se rok 1994, cestujeme po mléčných farmách Kanady a doprovází nás profesor Drevjaný. Ve státě Ontario navštěvujeme proslulou chovatelskou farmu pana Cormiera a on, když zjistí, že jsme z Moravy, tak se ptá, jestli známe Slušovice a Čubu. Odpověď je jasná a on pokračuje vyprávěním, jak zabezpečoval prodej stovky chovných jalovic do Slušovic. Požadavky docenta Čuby byly neobvyklé – jalovice musely být inseminovány býky z první desítky severoamerického kontinentu! Ač pan Cormier prodával dobytek do celého světa, tak takovýto obchod zajišťoval poprvé.

A vzpomínka třetí. Před třemi lety jsem měl tu čest doprovázet na jeho přednáškovém turné po naší republice profesora Milana Zeleného z newyorské univerzity. Vyprávěl mi, s jakým ohlasem u univerzitních studentů přednáší po světě seminář „Systém řízení v Agrokombinátu Slušovice“

František Čuba je člověk, který svůj život zasvětil pro Zlínský region, pro české zemědělství a jeho vysoký kredit ho opravňují usilovat o post, na kterém může své obrovské zkušenosti a znalosti zúročit ve prospěch svého regionu, ale i celé naší země. Je to post senátora Parlamentu České republiky.

Jan Veleba, čestný prezident Agrární komory ČR a senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…