Veleba (SPO): Nedodržení slibu aneb jak dát do souladu se zákony církevní restituce

16.06.2014 21:20

Čeští občané, voliči, byli opět oklamáni, a to částí politické reprezentace, která dnes tvoří vládní koalici. Tito politici dali před volbami slib, který spočíval v nápravě nespravedlnosti jménem církevní restituce. Úplná rezignace na celou tuto kauzu svědčí o slabosti mnohých, kteří nyní stojí v čele exekutivy i legislativy České republiky.

Veleba (SPO): Nedodržení slibu aneb jak dát do souladu se zákony církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Strana Práv Občanů (SPO) respektuje uzavřené dohody, nezpochybňuje právní vztahy a nezpochybňuje ani nutnost vyrovnání se státu a církví. To ovšem neznamená, že rezignujeme na hledání prostředků, které zmírní negativní dopady špatných a pro většinu občanů ČR nevýhodných dohod mezi státem a církvemi právě v případě církevních restitucí.

SPO spatřuje v zásadě dvě možnosti, jak dopady církevních restitucí zmírnit a částečně napravit:

  • Zaprvé je to transparentní kontrola celého procesu pod vedením Nejvyššího kontrolního úřadu. Není totiž možné, aby vydávání majetku probíhalo pouze pod taktovkou politických kruhů přímo napojených na samotné církve.
  • Zadruhé je to zdanění restitucí v případě následných prodejů restituovaného majetku a zdanění finančních náhrad. Žádáme, aby církve měly v oblasti majetkových převodů a příjmů stejné podmínky, jaké mají všechny ostatní právní subjekty v ČR.

Jsme přesvědčeni, že zcela postačí další výhody, které zákon o vydání církevního majetku skrývá. Například zemědělcům byla vyplácena náhrada za nevydanou půdu ve výši 4 Kč za hektar. Stejná půda byla pro církve oceněna na 40 Kč za hektar.

SPO podpoří a sama bude iniciovat všechny aktivity, které povedou k přijetí norem zajišťujících důslednou kontrolu a prosazení zdanění restitucí. SPO tyto aktivity podpoří bez rozdílu, zda budou pocházet ze současných vládních či opozičních struktur.

Ing. Jan Veleba, předseda SPO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby